ГЕНИЈЕ ОЧИМА СЛИКАРА: Изложбом наших познатих уметника Сомборци славе рођендан Николе Тесле

Д. Б. М.

08. 07. 2022. у 11:37

РОЂЕНДАН Николе Тесле, 10. јул, Градски музеј Сомбор прославиће изложбом "Одјеци генија" на којој ће бити приказане графике наших познатих уметника које су посветили славном српском проналазачу и научнику.

ГЕНИЈЕ ОЧИМА СЛИКАРА: Изложбом наших познатих уметника Сомборци славе рођендан Николе Тесле

Рад научника из Смиљана кроз призму уметника, Фото Приватна архива

Дела су из легата инжењера Велимира Бате Жугића, који је, рођен истог дана као Тесла.

Мапу Hommage à Tesla (1856-2006) са графикама Владана Радовановића, Душана Оташевића, Тодора Стевановића, Данице Басте, Светозара Самуровића, Миле Грозданић, Бранка Миљуша, Зорана Димовског и Душана Миљуша, Жугић је својевремено добио од свог пријатеља, сликара Бранка Миљуша. А, на изложби, која се отвара данас, биће приказане фотографије Николе Тесле и његових изума, и електромотор. Рад електромотора непосредно ће демонстрирати проф. др Марија Бошњак Степановић, редовна професорка Педагошког факултета у Сомбору.

- Поносан сам и срећан. Ова изложба за мене носи посебну емоцију. Тесла и ја имамо много додирних тачака. Рођени смо истог дана, и ја сам инжењер телекомуникација, живим слично као он и имам свој легат - каже нам Жугић.

Никола Тесла, Фото Приватна архива

Аутори програма су музејски саветници Милка Љубоја, историчарка и Чедомир Јаничић, историчар уметности, док је дизајн информативних штампаних табли урадио Павле Карабасил, виши конзерватор Музеја. На једној од њих описана је једина Теслина посета Београду. Дошао је да прими одликовање за свој научни рад. Тада је рекао: "Ја осјећам много више но што могу да кажем. Стога вас молим да јачину мојих осјећања не мјерите по слабости мојих ријечи. Истргнут сам из послова да амо дођем и још не могу да се ослободим мисли и идеја, које ме, ево, и овдје прате. У мени има нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од мојих идеала - то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та: да је то дјело једног Србина. Живило српство!"

- Изложба јесте посвећена великом српском и светском генију у електротехници, али њоме исказујемо и сећање и поштовање за радове Бранка Миљуша - каже Жугић.

- Миљуш је био човек који се воли и поштује. Увек спреман да помогне. Мој велики пријатељ. Његове графике увек ме подсећају на наше дружење и разговоре.

Велимир Бата Жугић, Фото Приватна архива

ДЕЛО ТИТЕЛБАХА - ПОКЛОН МАНАСТИРУ

ЖУГИЋ је прошле године поклонио Манастиру Света Петка у Петковици код Шапца два вредна уметничка дела која приказују овај храм из 19. века. Њихов аутор је познати српски сликар и ликовни педагог Владислав Тителбах (1847-1925).

- Цртеже је моја породица чувала деценијама са љубављу и веровањем да ће светитељка помоћи свима којима је то потребно. Као млад често сам замишљао да шетам у манастирској порти са жељом да уђем у цркву и да се помолим. И увек је постојала жеља да се цртежи дарују тамо где су и настали - каже нам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну