ПРЕМИНУЛА ЗВАНИЧНО НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Бака Тамара је доживела невероватних 110 година, а рођена је у Руском царству

Novosti online

07. 07. 2022. у 11:33

ЈУЧЕ у раним јутарњим часовима на Новом Београду, у доби од 110 година и 101 дан, преминула је најстарија жива особа у Србији, госпођа Тамара Крутиков, званично најстарија жива особа у Србији од 16. 4. 2021.

ПРЕМИНУЛА ЗВАНИЧНО НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Бака Тамара је доживела невероватних 110 година, а рођена је у Руском царству

Фото: Новости архива

Крутикова је рођена у Јекатеринославу, Руско царство (данашњи Дњепар, Украјина) 27. марта 1912. Када је имала седам година, напустила је Украјину са родитељима и преселила се у Турску, убрзо на острво Киналиада, а затим у Србију, где се касније удала и засновала породицу. Заједно са супругом Николајем имала је три ћерке: Наталију (1941), Ирину (1946) и Зинаиду (1950). До своје 94. године живела је сама, касније се њена ћерка Ирина вратила из Русије да брине о њој. По националности је Рускиња. Била је професор музике и француског, свирала је клавир и играла тенис. Говорила је неколико језика: руски, француски, грчки, турски, македонски, енглески и српски.

Сеоба из Турске (Цариград), Тамара се из Цариграда преселила на острво Киналиада, где се школовала две године, под патронатом Енглеза. Касније се преселио чамцем у (село Мелинци) Херцег Нови. Након краћег боравка у Херцег Новом, преселила се у Храстовец (Словенија). Тамо је провела већи део своје средње школе у ​​замку грофа Гербенштајна. Тамо је упознала свог будућег мужа Николаја. Тамо је био професор музике. Њена мајка Ана се тамо запослила као васпитачица, а Тамарин отац Владимир као секретар школе и наставник математике.

У Београду се удала за Николаја, а 1939. венчали су се у руској цркви у Београду. Николај се запослио као наставник музике у Кавадарцима (Македонија). После су се преселили у Бихаћ јер су се тамо запослили. У Бихаћу је упознала породицу Хорватовић из Загреба. Помогли су јој да накратко дође у Загреб на порођај, а потом је родила ћерку Наталију (1941), а након порођаја се вратила у Бихаћ. Тамо је њена ћерка Наталија крштена у Руској православној цркви у Загребу.

Предавала је балет у Кавадарцима, у Македонији. Једно време предавала је француски језик у Шиду, а предавала је музику у Бихаћу (Босна и Херцеговина). Ћерка Ирина рођена је у Бихаћу 1946. године, а Зинаида 1950. године.

Њен супруг Николај преминуо је 14. децембра 1981. године у Београду, у 81. години.

После свега тога, враћа се у Београд, где је остала до краја живота.

Постала је најстарија позната жива особа у Србији, након смрти 109-годишње Надежде Павловић 16. априла 2021.

У марту 2022. године прославила је 110. рођендан и постала суперстогодишњакиња, као и друга најстарија документована особа која је икада живела у Србији (иза Јелисавете Вељковић).

Крутикова је преминула на Новом Београду, у Београду, Србија, 6. јула 2022. године, у доби од 110 година и 101 дан. У време смрти била је друга најстарија Рускиња на свету (иза Клавдије Гађучкине из Русије).

(Пинк.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КОЛИКО ЈЕ СТРОГ БИО ДУШАНОВ ЗАКОНИК За блуд да се руке одсеку и нос сареже - ово су биле казне за силоватеље и педофиле