У БОЛНИЦИ ЗБОГ ЗАРАЗЕ ОД КОМАРЦА: Инсекти заражени вирусом Западног Нила регистровани у три града, инфицирана жена хоспитализована

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

06. 07. 2022. у 08:00

У СРБИЈИ је потврђена прва инфекција вирусом Западног Нила од почетка ове сезоне, и то код жене из Набрђа код Пожаревца, старе 46 година, која је хоспитализована у Општој болници у Панчеву.

У БОЛНИЦИ ЗБОГ ЗАРАЗЕ ОД КОМАРЦА: Инсекти заражени вирусом Западног Нила регистровани у три града, инфицирана жена хоспитализована

Фото: Shutterstock

Штаб за ванредне ситуације у Пожаревцу саопштио је да је жена у добром општем стању и да се чека потврда присуства вируса и у другом узорку узетом од исте особе.

Пожаревац је на списку три града, на којем су још Београд и Панчево, у којима је досад потврђено да има заражених комараца. У Заводу за јавно здравље у Панчеву рекли су да је вирус код комараца откривен још 21. јуна.

Тада је Завод за биоциде и медицинску екологију утврдио присуство заражених комараца на четири локације на територији Панчева и то у Војловици, Риту испод моста, Кудељарском насипу и насељу Караула.

Фото: Танјуг

Ни у Београду, ни у Панчеву, према расположивим подацима, досад није било инфицираних људи, а из Пожаревца су одмах после идентификовања првог случаја заразе на територији овог града, већ за синоћ најавили мере.

Према закључку Штаба за ванредне ситуације за синоћ је била планирана дезинсекција на подручју Набрђа, а у наредним данима и на читавој територији града Пожаревца.

Инфекција вирусом Западног Нила, која се преноси убодом зараженог комарца, али се не шири са човека на човека, у Србији се јавља од 2012. године, када је крајем јула први пут регистрована у нашој земљи.

Фото: Н. Фифић

Од тада је до 2019. године регистровано 1.016 случајева заразе, од којих 98 са смртним исходом, показује евиденција Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". То је у оквирима светске статистике, по којој до фаталног исхода грознице Западног Нила долази у око 10 одсто случајева заразе.

Вирус Западног Нила, иначе, на људе преноси домаћи комарац - kuleks pipiens. Претпрошле, 2020. године први пут после осам година није забележен ниједан случај ове грознице код људи у Србији, иако су заражени комарци били присутни у 11 градова, а грозница потврђена код 308 особа у Европи. Прошле године било је случајева заразе.

Овај вирус има прилично дуг период инкубације, па се симптоми јављају три до 14 дана после убода зараженог комарца. Већина инфицираних особа, 80 одсто, нема никакве симптоме и знаке болести.

Код око 20 одсто заражених, симптоми подсећају на грип, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и увећањем лимфних чворова.

Фото: Танјуг

Некад долази до асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију. Код ових пацијената симптоми су главобоља, укочен врат, дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа.

Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. 

НАЈОПАСНИЈИ У СУМРАК И ЗОРУ

ИНСТИТУТ "Батут" издао је упутства шта би требало предузети за заштиту од комараца. Препоруке обухватају и употребу заштитних препарата на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење дуге одеће светлих боја, избегавање боравка на отвореном у сумрак и зору, када су комарци најактивнији, као и шума и мочвара, пражњење воде из саксија и гума...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)