ОВО ЋЕ БИТИ ЈЕДНО ОД НАЈТОПЛИЈИХ ЛЕТА: Климатолог упозорава - Морамо се навићи на нову климу

Танјуг

03. 07. 2022. у 22:07

СРБИЈУ и Београд очекује једно од најтоплијих лета које се икада догодило код нас, рекао је климатолог, професор др Владимир Ђурђевић, и нагласио да сви морамо да се навикнимо на нову климу и климатске промене, које у нашем региону напредују брже него у остатку света.

ОВО ЋЕ БИТИ ЈЕДНО ОД НАЈТОПЛИЈИХ ЛЕТА: Климатолог упозорава - Морамо се навићи на нову климу

Новости

-До краја лета нас очекује више топлотних таласа. Јун је већ најтоплији месец икада, имаћемо једно од најтоплијих лета које се икада догодило код нас, рекао је Ђурђевић за Танјуг и подсетио да је иза нас други најтоплији јун од када се врше мерења температуре.

Имали смо јул пре јула, због климатских промена, рекао је Ђурђевић и нагласио да је клима промењена, јер је глобално друштво емитовало огромне количине угљен диоксида.

-Климатске промене, у целом региону Југоисточне Европе, мало брже напредују од глобалног просека, цела планета је топлија за степен, а у нашем региону за мало више од два степена, навео је климатолог.

Према његовим речима, тај наш медитерански регион сигнал је климатских промена јер постају брже видљве.

-Добро смо демонстрационо поље на неки начин да се види како већ сада изгледају климатске промене и како ће оне излгедати, рекао је Ђурђевић.

Навео је да грађани у градском превозу или на бетону осећају температуру која је виша од оне коју су најавили метеоролози.

-Када је човек на неком тргу, окружен великом количином бетона и зграда, оне исијајавају додатну температуру, центар града је увек топлији од периферије, рекао је он и додао да је у том случају тачно када грађани кажу да осећају више температуре од прогнозираних.

На питање да ли смо далеко од италијанског сценарија, где је између осталог на снази забрања прања аутомобила због мањка воде, Ђурђевић каже да нисмо далеко од тога.

Према његовим речима, последњих 10 година видимо мање падавина лети, мањак воде који узрокује низ проблема, у производњи струје, пољопривреди, напајању стоке...

Додао је да ћемо до средине недеље бити под утицајем топлог таласа.

Од среде и четвртка се очекује озбиљније захлађење, веће од пет, шест степени, рекао је Ђурђевић и нагласио да није толико извесно да ће се обистинити првобитна прогноза да ће нас задестити мало обилније падавине.

Подсетио је да дуги сушни периоди воде ка пожарима, и да је ЕУ већ превентивно послала ватрогасце у Грчку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (1)

ЂОКОВИЋ ПЛАЧЕ, ТО СУ СВИ ВИДЕЛИ, АЛИ...  Шта се, заправо, тада дешавало у ложи? Новак је све открио