"ОЧЕКУЈЕ НАС ОЗБИЉНИЈЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ" Климатолог Ђурђевић најављује коначан крај овог топлотног таласа

Новости онлајн

03. 07. 2022. у 11:30

ТОПЛОТНИ и температурни рекорди оборени су протеклих дана не само у Србији, већ и у многим европским државама. Крајем недеље изаћи ћемо из овог дугог топлотног таласа када нас очекује и пад температуре, каже за РТС климатолог Владимир Ђурђевић.

ОЧЕКУЈЕ НАС ОЗБИЉНИЈЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ Климатолог Ђурђевић најављује коначан крај овог топлотног таласа

Фото: Принтсцреен/РТС

Ово јесте озбиљнији топлотни талас због дужине трајања, каже климатолог Владимир Ђурђевић.

- Очекујемо озбиљније захлађење крајем недеље. Тада се очекује и више падавина али нас свакако очекује још неколико овако топлих таласа до краја лета - истакао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем дневнику.

Десет најтоплијих лета су се десила од 2.000 године на овамо, подсећа Ђурђевић, па може да се деси и да се ове године оборе неки рекорди.

- У неким скандинавским земљама забележене су праве тропске температуре што уз учестало обарање температурних рекорда потврђује да је реч о глобалном загревању и да цео свет осећа последице тога - каже Ђурђевић.

У будућности се могу очекивати и екстремнији временски услови, због чега треба да се прилагодимо.

- Савет грађанима је да ко год може оде из града, јер ефекат загревања асфалта, челика и бетона додатно подиже температуру. Умерено користити клима уређаје. У земљама на југу Европе као што су Шпанија и Италија постоје већ 'склоништа'', за људе који немају климу, да могу да се склоне и преноће у климатизованом простору - наводи Ђурђевић.

Климатске промене, летње суше утичу и на приносе.

- Суше су велике, наши ратари већ пријављују мање приносе, негде и до 20 одсто, у односу на вишегодишњи просек. Много зависи и од агротехничких мера која се примењују. Огромну сушу смо имали 2012. и штету од преко две милијарде долара. У будућности мора да се интезивно ради на системима за наводњавање како би се избегле последице суша којих ће свакако бити - нагласио је Ђурђевић.

БОНУС ВИДЕО:

ПОВЕЉА О ХРАМУ У ТЕМЕЉ ЈЕ УГРАЂЕНА: Сан предака остварен је након 125 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)