ПРЕТЕ РУШЕЊЕМ ВЛАДЕ ЗБОГ СПОРАЗУМА СА СПЦ: Незадовољство међу противницима Темељног уговора због усаглашења споразума

В. КАДИЋ

30. 06. 2022. у 07:30

ПРАВОСЛАВНИ верници у Црној Гори могу да рачунају на три божићна и два васкршња нерадна дана, што исто важи и за први дан крсне славе.

ПРЕТЕ РУШЕЊЕМ ВЛАДЕ ЗБОГ СПОРАЗУМА СА СПЦ: Незадовољство међу противницима Темељног уговора због усаглашења споразума

Фото Влада ЦГ

Држава Црна Гора и СПЦ, међутим, усагласиле су да ће запосленима бити омогућено одсуство са посла ради учествовања у верским обредима на Савиндан, као и празнике посвећене Светом Василију Острошком и Светом Петру Цетињском.

После више различитих погледа на дефиниције православних верских празника у Црној Гори, овакав режим нерадних дана предвиђен је нацртом Темељног уговора, који су усагласиле држава Црна Гора и СПЦ. Овај документ, после вишегодишњих шумова на везама, у својој завршној форми незванично је објављен у уторак. Према најавама из Подгорице, предстоји његова завршна верификација и слање у редовну процедуру.

Власти Црне Горе коначно су уговориле текст овог споразума, којим ће коначно бити регулисано место, статус и односи са државом најбројније верске заједнице у Црној Гори.

Упркос различитим отпорима, СПЦ је призната под својим званичним именом, а озваничен је и њен историјски континуитет од времена Светог Саве, као и пун правни субјективитет.

Цркви је гарантована слобода да обавља своју мисију, раполаже имовином и обавља црквено-правну власт. Отворене су и могућности за наставу веронауке у јавним школама, као и пастирску бригу о верницима у војсци, полицији, болницама, затворима...

- Држава јамчи Цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима, зградама и другим непокретностима и простора у њеном власништву, у складу са правним поретком. Држава се обавезује да изврши укњижбу свих неуписаних непокретности у власништву епархија СПЦ - наведено је у нацрту Темељног уговора.

Овај члан дефинитивно би требало да стави тачку на неславни покушај режима Мила Ђукановића да преко старог Закона о слободи вероисповести подржави црквену имовину, али и спречи будуће овакве покушаје.

Решења садржана у радној верзији Темељног уговора, која су усагласили СПЦ и представници државе, међутим, изазвали су снажан талас напада у оквирима дела опозиције наклоњене тзв. неоцрногорским националистима, али и унутар актуелне владе.

Објављени уговор у 20 тачака повод је чак и за позив за рушење црногорске владе! Из Социјалдемократске партије, која је део извршне власти, јасно поручују да "уколико Влада прихвати овакво служење туђим интересима, долази време да се мандат врати грађанима".

Сличан став имају и у Ђукановићевом ДПС, који је незаобилазан у подршци мањинској влади.

Премијера Дритана Абазовића овакве претње засад не секирају, а својим партнерима из власти и опозиције поручује:

- На челу сам владе европске и секуларне државе, што значи да ће све верске заједнице у Црној Гори имати потпуно идентичан третман - поручио је Абазовић јуче у Београду, после разговора са премијерком Аном Брнабић.

- Представници СДП и ДПС били су упознати са текстом Темељног уговора и нису имали никаквих примедаба на нормативни део. Ове странке имале су прилику да изразе своје незадовољство, а уколико желе да предузму нешто додатно у складу са њиховим овлашћењима, ја немам ништа против.

Отворена могућност да верници узму слободан дан за Светог Василија Острошког, Фото В. Павићевић

Абазовић је казао да он ниједном питању не даје већи значај, него што оно заиста заслужује и да се води државним интересима.

- Уколико поводом критика ДПС и СДП будем морао да саопштавам детаље, ја ћу их саопштити, али не у Београду. Ипак је то наша интерна тема. Појединачни и партијски интереси ме не интересују, већ само државе. Затварање питања Темељног уговора у интересу је грађана. Предложени текст потпуно је у складу са Уставом и Законом - навео је Абазовић.

Адвокат Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске и члан правног тима СПЦ каже за "Новости" да нацрт Темељног уговора представља добру полазну основу за даљи рад на коначном закључењу и потписивању уговора као потпуног правног акта.

- Реч је о почетном, радном документу који може бити и додатно унапређен. У том правцу наша делегација је дала одређене сугестије и предлоге радном тиму Владе Црне Горе.

Верујем да су наши стручни тимови на добром путу да државну обавезу обезбеђења права СПЦ на једнакост са другима доведу до краја. Темељни уговор биће у складу са Уставом Црне Горе, Уставом СПЦ, као и свим домаћим и међународним документима - објашњава Каварић.

Држава гарантује имовинска права СПЦ, Фото Д. Миловановић

За Србе у Црној Гори и већину верујућих Црногораца добар је сваки уговор који Црква одобри.

- Оцену самог текста оставићемо Светом синоду и епископима, а ми ћемо снажно подржати споразум који је прихватљив Цркви. СПЦ даће најисправнију оцену коначног текста уговора, чијим закључивањем се заокружује положај наше Цркве у Црној Гори - поручио је председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

"КРАЂА" И "КАПИТУЛАЦИЈА"

"КАПИТУЛАЦИЈА државе", "проглашавање СПЦ за државу у држави", "крађа историје и идентитета", "понижење", "Дританов мираз Вучићу" и "служење Црне Горе Цркви Србије" само су неке од оцена и "аргумената" којима се екстремна новоцрногорска елита обрушила на нацрт Темељног уговора.

- Преписивање сакралних споменика црногорског народа у власништво СПЦ није ништа друго до крађа и отимачина - оцењују у Матици црногорској.

У истом тону, бивши министар одбране Предраг Бошковић поручује да је Црна Гора издржала и веће окупаторе, а посланица СДП Драгиња Вуксановић Станковић поручује:

- Абазовићу, врати мандат!

НАЦРТ УСКОРО ПРЕД ВЛАДОМ

ПОТПИСИВАЊЕ Темељног уговора очекује се након што буде завршена комплетна процедура - најавио је министар правде Црне Горе Марко Ковач:

- Текст прво мора ићи на владину комисију, па на Владу. Вероватно и у СПЦ мора проћи одређену процедуру, а после тога заједничким договором биће одређен термин потписивања. Од петоро чланова радног тима Владе, четворо је прихватило овај документ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог