ТРИ ЈУБИЛЕЈА СВЕТОГ НИКОЛАЈА Патријарх српски Порфирије јуче у Ваљеву (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

29. 06. 2022. у 18:41

ДАНАС је у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву боравио патријарх српски Порфирије, поводом обележавања три јубилеја Светог Владике Николаја (Велимировића), у присуству великог броја свештенства и монаштва из Епархије ваљевске, те верника.

ТРИ ЈУБИЛЕЈА СВЕТОГ НИКОЛАЈА Патријарх српски Порфирије јуче у Ваљеву (ФОТО)

фото: Б. Пузовић

- Ако постоји место где смо, једанпут родивши се крштењем, непрестано се рађали за Христа, за цркву, за православну нашу веру, то је онда Лелић, то је манастир Ћелије, благодарећи чињеници да из та два места ниче не само корен светосавски, него расте и стабло које даје духовне породе - рекао је патријарх.

- У тим светињама расту и развијају се истински охристовљени људи, христолики и христоносни, а то су управо Свети владика Николај коме славимо 140 година од рођења, 65 година упокојења у Христу и 30 од његовог повратка из Либертвила у Америци у родни Лелић, место које је овенчано молитвом, а и заокружено, довршено, по промисли божијом, управо у светом владици Николају.

 У Центру за културу у Ваљеву синоћ је одржана свечана академија поводом тог јубилеја, на којој је беседио патријарх Порфирије, а учествовали бројни врсни глумци, певачи и музичари.

- Са друге стране, манастир Ћелије добио је свој печат, заокружио се у духу светоме, управо светим Авом Јустином – рекао је патријарх.

- То су два места, Лелић и манастир Ћелије која су означена и назначена, добила своје достојанство због достојанства светитеља божијих, Николаја и Јустина. У њима је још једанпут засијао лик и пут Светога Саве, оно зашта смо се ми као народ у Светоме Сави определили. У њима двојици показало се шта је истинска права православна вера и богословље, оно што је и нама неопходно.

БОНУС ВИДЕО:

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ГРАЧАНИЦИ: Поглавар СПЦ служи у великој српској светињи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Верници је стално користе - многи не знају право значење