ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ ТРАЖЕ ИЗМЕНЕ ПРОПИСА: Да би пензионери добили обећаних 19,1 одсто, требало би променити постојећи Закон о ПИО

Ј. Ж. С. - З. Г.

30. 06. 2022. у 08:05

ДА би најстарији у Србији крајем године добили обећано повећање пензија од девет одсто, надлежни би до тада морали да измене Закон о пензијско-инвалидском осигурању.

ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ ТРАЖЕ ИЗМЕНЕ ПРОПИСА: Да би пензионери добили обећаних 19,1 одсто, требало би променити постојећи Закон о ПИО

Фото Shutterstock

Једино на тај начин рачуни сениора моћи ће да буду увећани, а кућни буџет ојачан.

Председник Србије Александар Вучић навео је да када учешће пензија у бруто домаћем производу падне на 9,1 одсто, имамо право на ванредна повећања. Када је учешће између 10 и 10,5 одсто, пензије могу да прате плате, од 10,5 до 11 одсто се примењује швајцарска формула, а преко тога се усклађују са инфлацијом.

- Успели смо да спустимо на учешће од 9,1 до 9,2 одсто БДП. Повећање ће ићи у два наврата. Прво повећање ће бити у новембру или децембру, а друго најкасније од 1. јануара.

Укупан раст био би 19,1 одсто, и то би било највеће повећање - објаснио је Вучић.

Професор Економског факултета у Београду др Милојко Арсић наглашава да је индексација пензија у складу са швајцарском формулом дефинисана Законом о ПИО, па се она може променити само изменом овог прописа. Побољшање положаја пензионера без измена закона о ПИО могуће је само одобравањем једнократне помоћи пензионерима:

- Постоји више начина да се швајцарска формула унапреди са циљем да се спречи знатније погоршање стандарда пензионера. Један од начина је да се у формули повећа пондер уз плате на, на пример, 0,75, што значи да пензије у већој мери прате кретање плата. Друга је да примања најстаријих расту нешто брже када однос просечне пензије и зараде падне испод одређеног нивоа или када њихово учешће у БДП падне испод тог нивоа.

Професор објашњава и да је могуће комбиновати претходне механизме индексације тако што би се повећао пондер уз плате, а уз то увело правило за додатно повећање пензије ако оне падну испод одређеног нивоа у односу на плате или БДП.

- Повећање примања најстаријих је свакако могуће, али мислим да то није најадекватнија политика у условима када приоритет треба да буде обарање инфлације и када се држава и друштво суочавају су опасностима као што су енергетска криза, раст каматних стопа, успоравање раста привреде и слично - наглашава Арсић.

- Повећање за 19 одсто би захтевало да се држава додатно задужи за близу 40 милијарди динара да би финансирала то повећање. Држава Србија већ сада има прилично велики јавни дуг и он ће се повећавати и без тога, а камате ће расти.

Још један разлог против је тај што се наша земља суочава се високом инфлацијом, а свако велико повећање пензија или плата додатно ће је подстицати.

Фото И. Маринковић

- Пензионери се свакако сећају осамдесетих и деведесетих година прошлог века, када је постојала трка између инфлације са једне стране и плата и пензија са друге. У тој трци инфлација их је обезвређивала, након чега су оне знатно повећаване, а то је додатно убрзавало инфлацију која је још више обезвређивала пензије и плате. Стога би адекватнија политика била да се примени швајцарска формула која би обезбедила раст чекова у наредној години од око 12 одсто, а да се при томе у наредној години обори инфлација на седам до осам процената, тако да би пензије у наредној години имале реални раст од неколико процената.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да је жеља да се уведе ново фискално правило, односно да, уколико је удео пензија испод 10 одсто БДП-а, постоји право на ванредно усаглашавање или ванредну индексацију до 10 процената:

- Ако су чекови између 10 и 10,5 одсто БДП-а, да се пензије усклађују са растом просечних зарада. Између 10,5 и 11 одсто да то буде швајцарска формула и изнад 11 са инфлацијом.

Садашња формула је сјајна у стабилним условима, али не и када је увећана инфлација.

Што се тиче положаја пензионера, професор др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, наводи да они као најмасовнија невладина организација, која представља "продужену руку" републичког Фонда ПИО, врло конструктивна у социјалном дијалогу са надлежним државним институцијама.

- Раст чекова се у протекле две године одвијао према такозваној швајцарској формули, па је просечно примање представљало збир половине раста зарада и инфлације. Државна политика према нашим најстаријим суграђанима одвија се на коректан и достојанствен начин. Ми радимо анализе и елаборате, па ћемо надлежним институцијама ускоро понудити нове модалитете за даље побољшање материјалног положаја пензионера - оцењује Савић.

ВИШЕ НОВЦА И ЗА ОПОРАВАК

Према речима Андреје Савића, држава је ове године увећала финансијска средства и за бањски опоравак, Фонд солидарне помоћи и културно-спортске и рекреативне активности, са 550 милиона динара, колико је било лане, на 650 милиона динара.

- Наменска средства су ове године увећана за 100 милиона динара. Реч је о новцу који се издваја од доприноса послодаваца у износу од 0,1 одсто. Настојимо да се тај проценат повећа, јер је интересовање за бањско лечење велико - каже Савић.

БОЉА ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

За професора Арсића је најбоље да се у постојећим околностима пензије повећају према швајцарској формули, а да се потом следеће године, уколико буде новца, одобри једнократна помоћ пензионерима.

- Сада како се суочавамо са убрзањем инфлације, успоравањем раста привреде, великим ризицима од погоршања међународне ситуације, не би требало мењати швајцарску формулу - сматра професор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ОБИЧАЈ КОЈЕМ СЕ СВИ РАДУЈУ: Знате ли зашто се мушкарцу цепа кошуља када добије дете?