ДО ВИКЕНДА ЕКСТРЕМНЕ ВРУЋИНЕ: Метеоролог најавио тропске температуре, јаче освежење тек у јулу, ноћи неугодно топле

Novosti online

29. 06. 2022. у 10:09

КАКО је метеоролог Марко Чубрило навео на свом Фејбук профилу, од недеље ће поново бити топло, док се јаче освежење очекује после 6. јула. До краја радне недеље очекују нас тропске температуре, док освежење стиже тек за викенд, тачније у суботу, са могућим пљусковима, најављује он.

ДО ВИКЕНДА ЕКСТРЕМНЕ ВРУЋИНЕ: Метеоролог најавио тропске температуре, јаче освежење тек у јулу, ноћи неугодно топле

Фото: Новости архива

- Од среде до петка веома топло, али нестабилније у односу на протекле дане. У среду и четвртак ће грмљавинских пљускова и локалних непогода пре свега бити над брдско-планинским делом региона, док се само ретке нестабилности могу јавити и над осталим пределима. У петак ће се нестабилности јављати и над нижим пределима источне Хрватске, Србије и североисточне БиХ. Биће веома топло, тако да уз јачи конвективни развој може за врло кратко време доћи до формирања снажне, локалне непогоде која на малом простору може донети тучу/град, олујан ветар и велику количину кише - наводи Чубрило.

Он истиче да нема начина да се унапред предвиди где ће доћи до развијања нестабилности, тако да било која прогноза њиховог распореда нема смисла.

- Ноћи ће бити неугодно топле и над великом делом региона испод 800мнв минимуми неће падати испод +20 степени Целзијуса, док у већим градовима минимуми могу остати и преко +24 степена Целзијуса. Дневни максимуми веома, понегде и есктремно високи. Најчешће од +33 до +36, а понегде и око +38 степени Целзијуса, док би у најтоплијим локалитетима било око +40 степени Целзујуса - истиче он.

За викенд ће ка нама уследити слаб продор мање врелог ваздуха, те ће у суботу уз чешће нестабилности, посебно над севером и истоком региона, бити и мање топло уз максимуме који би се кретали до +27 до +33 степена Целзијуса. До суботе ветар углавном слаб, јужни, осим у зони пљускова, док би за викенд окренуо на северозападни.

Захлађење могуће тек од 6. јула

- Почетком следеће недеље поново претежно сунчано и врло топло, посебно око 5. 7. када би максимуми поново често били преко +35 степени Целзијуса, док се затим очекује јаче освежење, грмљавински, пљускови, локалне непогоде и јак северозападни ветар. Максимуми би опали за 10-12 степени Целзијуса.

Сумирано, пред нама су веома топли и све више спарни дани уз појаву грмљавинских пљускова, прво на планинама, док би их од петка чешће требало бити и у низијама.

Температуре знатно изнад просека, док би за наредни викенд могло бити мање врело. Јаче освежење све изгледније после 6. јула - закључио је Чубрило.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ДВОЈЕ ДЕЦЕ ДО 13 ГОДИНА ГРАТИС У ОВОМ ХОТЕЛУ: La Blanche Resort 5* је прави избор за најлепши летњи одмор у друштву најближих