ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН: Најсветији дан српског народа, симбол моралног уздизања уткан у свест сваког од нас

М. Марковић - Д. Зечевић

28. 06. 2022. у 06:52

ВИДОВДАНСКИ дух пламти јаче него икад. На овај, најсветији дан српског народа, симбол моралног уздизања, од давнина уткан у свест сваког од нас, обележавамо сва изворишта из којих теку предања од постања до судњега дана. Поклањамо се жртвама Косовског боја и Лазаревом завету.

ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН: Најсветији дан српског народа, симбол моралног уздизања уткан у свест сваког од нас

Фото Танјуг/АП

Звона манастира Грачаница, монаштво ове светиње и народ дочекали су синоћ патријарха српског Порфирија. Он ће данас у овој задужбини краља Милутина, служити архијерејску литургију, а потом и помен на Газиместану. На литургији, која почиње у осам часова, саслуживаће владика Теодосије, митрополити Јоаникије и Хризостом, владика Силуан и викарни епископ Сава, а присуствоваће и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

После архијерејске литургије у Грачаници, патријарх ће служити помен косовским јунацима на Газиместану и свим новострадалним мученицима.

Фото Канцеларија за КиМ

Уочи обележавања великог српског празника, синоћ је у порти манастира Грачаница одржано Видовданско песничко бдење, на којем су додељене награде "Златни крст Кнеза Лазара", "Грачаничка повеља", "Кондир косовке девојке" и "Перо Деспота Стефана Лазаревића".

- Видовдан, тужна национална светковина. Црквени и државни празник који налаже да се сетимо и поменемо све пале, у свим временима за слободу народа и државе - каже за "Новости" проф. др Момчило Павловић. - Осим тога, Видовдан је у свести народа повезан са Косовом и Метохијом, од Косовског боја и пропасти српског царства и господства, посебан догађај и доживљај српске историје и према косовским јунацима и према том, агресијом НАТО узурпираном простору на коме се упорно гради друга албанска држава, а Србија приморава да је призна.

Косовска битка одиграла се 15. по старом или 28. јуна 1389. по новом календару, на празник Светог Вита (Вида).

Фото А. Станковић

- Косовска битка је најзначајнији догађај наше традиције, а Видовдан је постао симбол свесне жртве и супростављања надмоћнијем противнику - каже за "Новости" Милош Ивановић, историчар Историјског института. - Важни су, такође, мотиви јунаштва и издаје, оличени у Милошу Обилићу и Вуку Бранковићу. Обнављање српске државе у 19. веку допринело је популарности овог празника. Може се рећи да је Видовдан надахњивао борбу за ослобођење српских области од Османлија. Празник је добио додатну симболику после догађаја који су се одиграли на Видовдан у 20. веку, као што је атентат Гаврила Принципа на надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 1914.

Лазарев избор небеског царства и свесна жртва зарад виших вредности улили су неуништиву снагу у традицију поштовања видовданског завета, учинили га митским даном српског народа. Косово је израсло у централни догађај српске историје, Косовски бој је ушао у књижевност, народну поезију, у политичку свест. Приповедач и песник Мошо Одаловић, родом из Старог Грацког, сећа се свечаности и радости Видовдана из дана детињства:

Фото А. Станковић

- У мојих родитеља десеторо деце: пет кћери, пет синова! Рекао бих, то се радосније осећало о верским празницима. Сви окупани, уредни, орадошћених лица, као да ће свеци које славимо најпре у нашу кућу. И о Видовдану иста радост. Газиместан нам на 30 километара, а где год да смо - и тамо смо с великом радошћу на окупу...

МОРАЛНА И ДУХОВНА ПОБЕДА

КУЛТ Видовдана, са косовским митом, развио се тек у 19. веку, у време буђења националне свести. Косовска битка је схваћена као војнички пораз, али и као морална и духовна победа, страдање за веру, за идеале - наводи Ивановић. - Уз светосавље и крсну славу, мит о Косову са неодвојивим Видовданом, који је по веровању био и крсна слава кнеза Лазара, представља кључне идентитетске одреднице Срба. Кнез Лазар је свесно пострадао на бојном пољу да би заслужио царство небеско, чак се и жртва Милоша Обилића посматра као свесна. Он иде у турски табор да усмрти султана Мурата, иако зна да ће пострадати. Српски јунаци тако постају морални победници, иако на бојном пољу то нису.

СУДЊИ ДАН КРОЗ ИСТОРИЈУ

1389. - Битка на Косову

1869. - Намеснички устав Кнежевине Србије

1876. - Србија и Црне Гора прогласиле рат Турској

1914. - Атентат на Франца Фердинанда у Сарајеву

1921. - Усвојен (Видовдански) устав Краљевине СХС

1941. - Усташки покољ Срба у Бугојну

1948. - Донета Резолуција Информбироа

1989. - Велики митинг на Газиместану

2001. - Слободан Милошевић изручен Хагу

Фото Д. Зечевић

Маријана Симић

МАРИЈАНА НАЈЛЕПША "КОСОВКА ДЕВОЈКА"

У ОКВИРУ Видовданских свечаности у недељу увече у порти манастира Грачаница одржан је избор за најлепшу "Косовку девојку", а ову титулу понела је деветнаестогодишња Маријана Симић (на слици) из Батуса код Косова Поља. Међу дванаест девојака које су претходно победиле у својим срединама, за прву пратиљу изабрана је Милица Митровић из Бабиног Моста, док је друга пратиља Анастасија Ђорђевић из Бостана код Новог Брда.

Не скривајући срећу и узбуђење, победница Маријана Симић, рекла је да је осим остварења жеље да учествује на овом предивном такмичењу, победом остварила и свој сан.

Избор за најлепшу "Косовку девојку" одржава се већ тридесет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МАЛО-ВЕЛИКО ЧУДО У ТОПОЛИ: Крава Милица је херој - то се догађа једном у 10.000 случајева (ФОТО)