ОДБРАНУ ЈАЧА 100 ПОДОФИЦИРА: Истиче рок за пријављивање заинтересованих да граде каријеру у Војсци Србије

Р. Др.

27. 06. 2022. у 08:30

СВРШЕНИ средњошколци заинтересовани за подофицирску војну службу имају још три дана да се пријаве на конкурс Министарства одбране за пријем подофицира у јединице Ратног ваздухопловства и ПВО.

ОДБРАНУ ЈАЧА 100 ПОДОФИЦИРА: Истиче рок за пријављивање заинтересованих да граде каријеру у Војсци Србије

Фото Танјуг

Стотину будућих водника и заставника, колико је отворено места, за разлику од прошлих генерација, радиће на најсавременијем наоружању - авионима Миг-29 СМ, хеликоптерима Ми-35 и Ми-17, "ербасовим" летелицама Х145М, ракетним системима "Панцир" и последње испорученом ФК-3.

Кандидати могу да конкуришу за формацијска места - техничара за авионе, хеликоптере, радаре, рачунаре, наоружање, електро и радио-опрему, затим за позиције радио-релејца, радио-телепринтеристе и телефонисте, као и за мноштво позиција оператора и возача.

У Команди РВ и ПВО Војске Србије објашњавају да право да конкуришу имају сви пунолетни држављани Србије који имају завршен четврти степен образовања, без обзира на то у коју су средњу школу ишли. Добровољно одслужени војни рок није услов за пријављивање, а изабрани кандидати ће одговарајућу обуку завршити похађајући курс за подофицире.

Фото Танјуг

Пут до подофицирског чина и дужности у јединици РВ и ПВО подразумева пријављивање, а кандидати који прођу грубо сито селекције биће упућени на здравствени преглед, психолошко тестирање и безбедносну проверу. Друга фаза је подофицирски курс, који траје шест месеци. Кандидати су за то време у касарнама, обезбеђен им је смештај, храна, новчана стимулација и све остало, а само школовање подразумева четири модула. У првој и другој фази курса пролазе основну војну обуку у касарнама у Ваљеву и Панчеву, после чега следи двомесечно усавршавање у центру за обуку РВ и ПВО у Батајници, док се завршни део реализује у јединицама у којима су кандидати конкурисали. На крају овог ланца чека униформа, пријем у професионалну војну службу и чин - водника.

- Сви који се пријаве могу да очекују сигуран посао, могућност напредовања, решавања стамбеног питања под повољним условима, па и одласка у мировне операције - напомињу у РВ и ПВО.

Фото Н. Фифић

МЕСТА СЛУЖБОВАЊА

КОНКУРС је расписан за пријем у 204. и 98. ваздухопловну бригаду, 250. ракетну бригаду за противваздухопловна дејства, 126. бригаду ваздушног осматрања, јављања и навођења и 210. батаљон везе. Места службовања будућих подофицира биће: Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Сомбор, Младеновац, Батајница, Стари Бановци, Јаково, Качарево, Лађевци и Зуце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)