ЗАГРМЕЛЕ ТРУБЕ ЗА ХРАБРЕ ПАДОБРАНЦЕ: Одржано окупљање ветерана легендарне бригаде у Гучи

В. ИЛИЋ

26. 06. 2022. у 06:30

СВИРАЛА је српска труба у суботу најбоље, најјаче и најлепше за ветеране 63. падобранске бригаде, и то у престоници трубе - Гучи.

ЗАГРМЕЛЕ ТРУБЕ ЗА ХРАБРЕ ПАДОБРАНЦЕ: Одржано окупљање ветерана легендарне бригаде у Гучи

Фото В. Илић

Испред споменика трубачу одјекнула је химна "Боже правде", завијорила се застава бригаде, чиме је означен почетак Видовданских сусрета ове елитне јединице Војске Србије, који се одржава већ 22 године.

Трубачки велеград заличио је на тренутак на оне најлепше дане Сабора, када грми труба са свих страна. Заиграло се, запевало, уживало у звуцима трубача: Марка Трнавца, двоструког добитника "Златне трубе", дара "Вечерњих новости", Јовице Јовановића, који се на прошлогодишњем Сабору окитио "Златном јабуком", Владимира Ивановића, капелника који је лане предводио најбољи оркестар драгачевске смотре, и Кристијана Азировића, прве трубе Сабора у Гучи 2021. године.

Фото В. Илић

Највећа атракција за посетиоце овог скупа били су скокови падобранаца, који су слетали на стадион крај Бјелице. Ту су их дочекивали чланови трубачког оркестра уз песму "Видовдан" или "Пукни зоро". Народ их је са одушевљењем поздрављао аплаузима и узвицима: "Живела Србија".

У име стотина ветерана Војске Србије, али и Жандармерије, који су у суботу били гости Гуче, јуче су додељена посебна признања, захвалнице, плакете заслужним појединцима и удружењима који су помогли организацију скупа, али и сам рад удружења ветерана.

Фото В. Илић

Велика плакета додељена је председнику Србије Александру Вучићу, коју је у његово име примио Милорад Вељовић, саветник за безбедност председника.

- Захваљујући иницијативи председника Србије и врховног команданта Александра Вучића исправљена је неправда. Јединица је враћена у ранг бригаде, враћени су заставе и чинови. Будите уверени да ће председник увек безрезервно помагати и борити се за боље услове и оних који више не служе - рекао је Вељовић.

Фото В. Илић

Једну од плакета добио је и легендарни генерал Горан Радосављевић Гури, као и Јоргос Кариотису, који је свечаности у Гучи присуствовао испред резервиста падобранаца Републике Грчке.

Ветерани су након официјелног програма уживали у гучким кафанама уз звуке трубачких оркестара. Журка је трајала до дубоко у ноћ, а растали су се са обећањем да ће у престоницу трубе поново доћи у време Сабора, који се ове године одржава од 5. до 7. августа.

Фото В. Илић

ЗНАМО КО СМО

- ОВАЈ датум обележавамо јер смо на данашњи дан 1991. кренули на задатак. Неки су се питали шта ће нам два празника и две славе. Наша застава пронета је свим континентима.

До 2012. није било могуће искрено говорити. Хтели су да нас понизе, да ми сами себе укинемо. Захваљујући руководству и председнику Вучићу, то се није десило. Ми борци, сви заједно, имамо веру и не стидимо се ко смо, шта смо и шта смо радили - рекао је генерал-мајор у пензији Илија Тодоров, ратни командант 63. падобранске бригаде јуче у Гучи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације