ОД 1. ОКТОБРА 15.000 АНКЕТАРА КРЕЋЕ НА ТЕРЕН: Ове недеље објављује се јавни позив инструкторима за попис

В. Ц. С.

20. 06. 2022. у 11:45

ПРИПРЕМЕ за попис становништва, домаћинстава и станова 2022, који ће трајати од 1. до 31. октобра, увелико су се захуктале.

ОД 1. ОКТОБРА 15.000 АНКЕТАРА КРЕЋЕ НА ТЕРЕН: Ове недеље објављује се јавни позив инструкторима за попис

Фото Анђела Стевановић

Републички завод за статистику ангажоваће око 2.500 инструктора за спровођење пописа, а јавни позив за пријаву кандидата биће објављен 24. јуна.

Заинтересовани ће моћи да се пријаве искључиво преко електронске пријаве, која ће бити доступна на сајту РЗЗС (www.stat.gov.rs) и на сајту popis2022.stat.gov.rs до 3. јула.

Пре тога, почетком месеца, организован је конкурс за ангажовање ИТ асистената, а последњи ће бити јавни позив за заинтересоване пописиваче, планиран за 20. јул. У попису ће учествовати 15.000 пописивача, који ће ићи од врата до врата и, први пут, уместо папирних упитника попуњавати електронске формуларе на лаптопима.

Овако се, како су објаснили у РЗЗС, прескаче фаза уноса података, која је раније трајала неколико месеци. Осим тога, подаци ће бити квалитетнији јер су у саму апликацију уграђена правила логичке контроле (нпр. пописивач неће моћи да пита дете од две године да ли је радно ангажовано). Обезбеђена је и боља заштита личних података, пошто се они директно шаљу у базу, криптовани су и нико им не може приступити.

Упитник ће садржати обавезна питања која се односе на пол, старост, брачни статус, држављанство, националну припадност, вероисповест, економске активности... Како је најављено, биће укључена и питања од националног интереса, а биће додато и питање које се односи на грађане Србије који су радили у иностранству (када су отишли, где и када су се вратили).

На захтев научних радника, питање о броју биолошке деце сада се поставља и мушкарцима.

Да би неко био пописивач мора да буде пунолетан, да има завршену најмање средњу трогодишњу школу, да је држављанин Србије, да поседује основна знања о раду на рачунару, да није осуђиван и да се против њега не води поступак. Предност ће имати незапослени са вишим нивоом образовања.

 

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ У НОВЕМБРУ

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати са бројем пописаних станова, лица и домаћинстава биће објављени до краја новембра. Коначни резултати, по областима, биће сукцесивно објављивани од пролећа 2023.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 2. ДЕЦЕМБАР: Киша и суснежица, од 0 до 3 степена