ТРАЖЕНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ХПВ: Цепиво за узраст од девет до 19 година спречава рак грлића материце

И. КОВАЧИЋ

16. 06. 2022. у 08:32

ИНТЕРЕСОВАЊЕ за ХПВ вакцину је велико, неки домови здравља су већ потрошили прву количину, а дистрибуција ће се вршити према плану и програму који праве епидемиолози Института "Батут".

ТРАЖЕНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ХПВ: Цепиво за узраст од девет до 19 година спречава рак грлића материце

Фото: АП

Следећа количина стиже наредне среде, а јавност ће бити информисана чим пристигну нове количине, рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Вакцина против ХПВ вируса је кључна у спречавању развоја рака грлића материце, од кога је у Србији током 2020. године оболело 1.087 жена, док су битку са овим канцером изгубиле њих 453. Девојчице у Србији однедавно имају прилику да бесплатно, добровољно, добију цепиво које штити од ове опаке болести.

- Вакцина нам је стигла пре седам дана, а ми смо већ вакцинисали око 70 тинејџера - рекла је др Анета Јовановић, начелница педијатрије Дома здравља Палилула, највећег дома здравља у Србији.

Цепиво против ХПВ уведено је као препоручено у наше протоколе 2018, а од ове године бесплатно је за дечаке и девојчице узраста од девет до 19 година.

- У две дозе вакцину добијају деца од девет до 14 година, док се за узраст од 15 до 19 година вакцина примењује у три дозе. Улога педијатара је да правовремено информишу родитеље о бенефитима, као и о безбедности ХПВ вакцине. Тренутно имамо више девојчица које су заинтересоване за вакцинацију - нагласила је др Јовановић.

ХПВ вируси, осим рака грлића материце, доводе се и у везу са појавом гениталних брадавица (кондилома), малигним променама на аногениталној регији, као и слузници ждрела и грла.

КАМПАЊА ЗА БОЉЕ ИНФОРМИСАЊЕ

НЕ желимо да жене и мушкарци у најпродуктивнијим годинама умиру од болести које се могу спречити. Због тога је удружење "Родитељ" покренуло кампању "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ". Наш циљ је информисање јавности, деце и родитеља о значају примене вакцине против хуманог папилома вируса - рекла је директорка удружења "Родитељ" Гордана Племић.

- С обзиром на то да је ова вакцина деветовалентна и штити од најчешћих типова ХП вируса, а што је најважније ефикасна је и безбедна, улога гинеколога је да обавести и упути пацијенткиње на њено постојање, њену ефикасност и безбедност - истакла је прим. др Александра Костић, гинеколог у Дому здравља на Чукарици.

Кампању за што масовнији обухват ХПВ вакцином под слоганом "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ" подржало је и Министарство науке и просвете. Државни секретар у овом министарству проф. др Ивица Радовић рекао је да је вакцинација против ХП вируса, као превентивна мера, огроман искорак, и да "стајемо раме уз раме са 140 земаља света где је до сада дато више од 500 милиона доза".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!