СРБИЈА ЈЕДИНА ПРУЖА РУКУ ПОМИРЕЊА: Обраћање министарке правде Маје Поповић пред Саветом безбедности Уједињених нација

Новости онлине

14. 06. 2022. у 20:41

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић обратила се данас пред Саветом безбедности Уједињених нација и рекла је да Србија једина пружа руку помирења у региону.

СРБИЈА ЈЕДИНА ПРУЖА РУКУ ПОМИРЕЊА: Обраћање министарке правде Маје Поповић пред Саветом безбедности Уједињених нација

Фото: Министарство правде

- Република Србија води одговорну политику помирења у региону, без које нема будућности, стабилности, економског развоја и нормализације односа“, поручила је она.

Током обраћања по питању шестомесечног извештаја о раду Механизма за међународне кривичне трибунале, указала је на нека од кључних питања која се тичу актуелне сарадње Републике Србије и Резидуалног механизма за међународне кривичне трибунале.

Неуспех у истрагама и суђењима за злочине извршене према Србима и неалбанцима на простору Косова и Метохије

- Тужилаштво Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију је доживело потпуни неуспех у истрагама и суђењима за злочине извршене на територији Косова и Метохије над српским и неалбанским цивилним становништвом и тиме знатно урушило углед и поверење у Међународни кривични трибунал за бившу Југославију и Механизам. Некажњивост  за страховите злочине извршене према српском становништву је практично постала политика која је своје снажно упориште нашла управо у раду Тужилаштва Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију - закључила је Поповић.

Она је нагласила да све референце на тзв. Косово треба да буду схваћене у пуној сагласности са резолуцијом Савета безбедности 1244 и да је обавеза свих учесника у процесуирању ратних злочина и остваривању сарадње у борби против криминалитета да у потпуности поступају у складу са овом резолуцијом.

Поповић је истакла да још није одговорено на десет захтева за пружање правне помоћи, које је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије упутило ЕУЛЕКС-у у Приштини, који своје активности спроводи ослањајући се на ауторитет Савета безбедности УН-а.

Република Србија једина пружа руку помирења

Поводом указивања Тужилаштва Механизма на застој у преговорима између Републике Србије и Републике Хрватске по питању закључења споразума о установљавању оквира за процесуирање ратних злочина, Поповић је напоменула да је реч о билатералном питању које није у искључивој надлежности Механизма, нити је од посебног интереса за његово функционисање. Она је навела да споразум није закључен јер је Република Хрватска инсистирала на укидању универзалне јурисдикције у правном систему Републике Србије.

- Ову врсту јурисдикције познаје и правни систем Републике Хрватске, али и правни системи других држава чланица ЕУ, па се поставља питање због чега се инсистира на њеном укидању у правном поретку Републике Србије - рекла је Поповић.

Она је нагласила да је Република Србија уложила напоре у циљу продубљивања сарадње са Републиком Хрватском и Босном и Херцеговином у овој области, наводећи да сваки злочин мора бити адекватно кажњен без обзира ко га је извршио. 

- Зато посебно истичем да је неопходно да и државе у региону предузму исте кораке, јер Република Србија за сада једина искрено пружа руку помирења - навела је Поповић на крају свог обраћања.

Механизам се бави делима мале друштвене опасности – непоштовањем суда

Поповић се претходно осврнула и на тврдње председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, који је у свом извештају навео да Република Србија не сарађује са Механизмом и не испуњава своје обавезе у погледу предмета Јојић и Радета.

- Поступање Републике Србије у вези са овим предметом не представља кршење међународних обавеза Републике Србије, већ настојање да се поступа у складу са Резолуцијом Савета безбедности 1966 - рекла је, истичући да управо национални правосудни органи треба да преузму кривична гоњења, према наведеној резолуцији.

Она је подсетила да је одлука Вишег суда у Београду, који је нашао да претпоставке за изручење Вјерице Радете и Петра Јојића нису испуњене, постала правноснажна.

Указала је и да је Механизам усмерио све своје активности на питања која се тичу непоштовања суда, иако је формиран за процесуирање лица одговорних за тешка кршења међународног хуманитарног права извршена на територији бивше Југославије. У том смислу, истакла је да су органи Републике Србије уручили позиве лицима која треба да буду саслушана у Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије у својству осумњичених и да је Републике Србија тиме испунила своје обавезе, иако то није наведено у извештају тужиоца Брамерца.

Поповић је поновила захтев и спремност Републике Србије да се затворске казне које је изрекао Међународни кривични трибунал за бившу Југославију и Механизам за међународне кривичне трибунале извршавају у Републици Србији, под надзором Механизма.

Кршење људских права држављана Републике Србије

Током излагања, Поповић се оштро успротивила и пракси дугогодишњег неодлучивања Механизма о молбама за превремено пуштање на слободу држављана Републике Србије

- Неодлучивањем о молбама флагрантно се крше њихова основна људска права“, рекла је. Она је дала гаранције да ће, и поред тога, услови превременог пуштања на слободу бити у потпуности поштовани, као што су и до сада без изузетка били поштовани. „Република Србија испунила је све оно за шта је гарантовала - додала је.

Нема разлога за одуговлачење са повраћајем архивске грађе

Она је такође указала и да помака нема ни у погледу враћања обимне архивске грађе коју је Република Србија проследила Тужилаштву Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију или Механизму, а која није коришћена или више није потребна за текућа суђења пред Механизмом.

- Не постоји ниједан разлог за даље одуговлачење са отпочињањем процеса повраћаја оригиналне документације - истакла је.

Република Србија је демократска држава у којој је гарантована слобода говора

Поповић се осврнула и на замерке Тужилаштва Механизма да појединци делегитимишу чињенице које су супротне становиштима Тужилаштва, а које произлазе из пресуда Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију или Механизма.

- Република Србија је демократска држава у којој је гарантована слобода говора, стручне и научне критике. Критици подлежу и пресуде Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију и Механизма, као и у свакој другој демократској држави - навела је. 

Република Србија озбиљно схвата своје обавезе

Министарка правде је нагласила да је у извештајном периоду Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије активно сарађивало са Тужилаштвом Механизма. Поред редовних састанака на високом нивоу, навела је, остварена је сарадња у конкретним предметима против два високо рангирана званичника, што је резултирало подизањем једне оптужнице и унапређењем истраге у другом случају.

У овом периоду, како је рекла, формирана је и радна група састављена од представника Механизма и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, како би се унапредила сарадња у конкретним предметима, посебно на плану обезбеђења доказа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута