ЦРВЕНОМ БОЈОМ ПО ОЧИМА СВЕТИТЕЉА: Снимци узети са сигурносних камера воде до починиоца који су оскрнавили иконостас и 20 икона (ФОТО)

Ј. Стојковић

05. 06. 2022. у 07:00

ЕПАРХИЈА врањска потврдила је да се централна светиња у граду, храм Свете Тројице у Врању, нашао на мети засада непознатих вандала који су уништили вредно културно-историјско благо - иконостас и двадесет икона, тако што су црвеном бојом обојили углавном очи светитеља.

ЦРВЕНОМ БОЈОМ ПО ОЧИМА СВЕТИТЕЉА: Снимци узети са сигурносних камера воде до починиоца који су оскрнавили иконостас и 20 икона (ФОТО)

Ј.С.

Истрага је у току, а постоје две верзије догађаја. Једна је да је реч о класичном вандалском чину, а друга да се иза свега крије секташки обред.

Епархија изражава велико жаљење због овог недела јер уништавање светиња представља ненадокнадиву штету, не само за цркву, већ и град и државу - каже се у саопштењу Епархије.

Надлежнима је случај пријављен у петак. Миодраг Стојановић, ПР Основног јавног тужилаштва, објашњава, за "Новости", да је наложено узимање видео-снимака са сигурносних камера које постоје у цркви.

Засада је дело квалификовано као уништење и оштећење туђе ствари и гоњење се одвија по службеној дужности.

Свештеник Ведран Костић каже, за "Новости", да је цела ситуација збуњујућа из више сегмената, те да су они на располагању истражним органима како би се што пре открили починиоци. Он није желео да спекулише око тога шта се крије иза овога, већ је само истакао да је реч о ненадокнадивој штети.

- Иконостас у Саборном храму датира из друге половине 19. века и дело је Диче Зографа. Иконе са иконостаса су два пута излагане, прво 2001. године у галерији Матице српске, а 2002. године на Сорбони. Иконе су ремек-дело Диче Зографа и представљају верско и културно благо Пчињског округа - каже Костић.

У сваком случају, није познато када се недело догодило, могуће да је то рађено и више дана, али би увид у снимке сигурносних камера могао да помогне у идентификацији једног или више починилаца.

 

ЧЕСТО НА МЕТИ

СВЕТИЊЕ у Пчињском округу неретко су на мети вандала, али углавном је из цркве нестајао новац или неке друге вредне ствари попут месинганог звона. Било је и примера уништења у неким местима насељеним албанским становништвом, али овакав чин у централном Храму у Врању, где је и седиште Епархије, незапамћен је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КНЕЗ УХАПШЕН У НЕМАЧКОЈ 94: Полицајци су му у станици показали фотку због које му је застао дах