МЕЊА СЕ ТРЕЋИ ТЕСТ НА МАЛОЈ МАТУРИ: У Министарству просвете потврђују да ће концепт завршног испита за наредне генерације бити другачији

Љ. БЕГЕНИШИЋ

04. 06. 2022. у 09:11

КОМБИНОВАНИ тест, који се полаже у оквиру мале матуре за будуће матуранте биће промењен. Ова генерација која на малу матуру, излази 27, 28. и 29. јуна полагаће уобичајен комбиновани тест који садржи по пет питања из историје, географије, хемије, биологије и физике и носи укупно 14 бодова.

МЕЊА СЕ ТРЕЋИ ТЕСТ НА МАЛОЈ МАТУРИ: У Министарству просвете потврђују да ће концепт завршног испита за наредне генерације бити другачији

Фото П. Милошевић

Да се размишља о променама комбинованог теста, "Новостима" је потврђено и у Министарству просвете:

- Мишљења стручне јавности, наставника и директора указују на то да концепт комбинованог теста у овом облику нема капацитет да оствари свој пуни потенцијал и сврху и да су измене неминовне.

Да се на променама већ ради, показује и податак да ће ученици седмог разреда у свим школама у Србији већ 15. јуна радити пробни комбиновани тест, а Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је питања за пробно тестирање.

- Ученици ће се на основу истицања у природним, односно друштвеним наукама определити за предмет из ког ће решавати пробни тест. Могу да изаберу: физику, хемију, биологију, географију или историју - истичу у Министарству просвете и напомињу да су, у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, сагледали квалитет мале матуре и да је разматрана могућност промене концепта комбинованог теста.

- Након вишегодишње примене завршног испита, увидели смо потребу за сагледавањем и преиспитивањем његовог квалитета, сврсисходности, као и предности и недостатака, а то се, пре свега, односи на комбиновани тест - напомињу у министарству.

У школама су припреме за пробу новог модела комбинованог теста већ почеле. Ђаци седмог разреда треба да изаберу један од пет предмета из ког ће радити пробни тест, а пријављивање је почело у петак.

Деца ће бирати према својим афинитетима и плановима за даље школовање - средњу школу и студије.

- Моје дете се определило за географију, због тога што је овај предмет спремао за такмичење - каже нам мајка једног седмака и додаје да је ова промена добра, јер овако осмаци морају да спремају градиво из пет предмета за један испит.

А резултати које седмаци буду постигли на пробном тесту неће се оцењивати. Наставници су обавезни да анализирају резултате заједно са ђацима, а ако они буду слабији од очекиваних, наставници треба да планирају како би им помогли да унапреде знање.

ПРОВЕРА ЗНАЊА И ЗА ЧЕТВРТАКЕ

ЗА 15. јун најављено је и тестирање ученика четвртог разреда основних школа. Реч је о годишњем тесту знања из три предмета - матерњег језика, математике и природе и друштва. Припремљене су две верзије тестова, који служе да ученици провере своје знање, као и да би се за наредну школску годину испланирало на чему наставници треба додатно да раде. На основу резултата, наставник може да оцени ученика, ако је то у његовом интересу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (4)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју