ТАЈНА СТАЉИНОВЕ ВЛАДАВИНЕ: Историчар Милован Балабан о бившем лидеру Совјетског савеза

В.Н.

27. 05. 2022. у 22:48

ДВОДЕЛНОМ трибином једноставног назива „Стаљин" историчар Милован Балабан гледаоцима представља сажету а сликовиту причу о човеку чији би живот, политичко деловање и утицаји на савременике (а нарочито на касније нараштаје), описани до детаља једва стали у годишњи серијал.

ТАЈНА СТАЉИНОВЕ ВЛАДАВИНЕ: Историчар Милован Балабан о бившем лидеру Совјетског савеза

Фото: М.Стојанац

Од породичних слика, преко образовања и других животних цртица које су у коначници произвеле личност познату свакој особи на свету, па све до 1934. године која је граничник прве трибине, Балабан презентује кључне тренутке у животу Јосифа Висарионовича, детектујући значај његових опредељења, одлука и поступака.

Као један од важнијих тренутака препознате су студије богословије где се код каснијег револуционара појавио заметак бунта, који је нарочито дошао до изражаја након успостављања контакта са социјалдемократама.

Објашњавајући идеологије у ширем смислу и њихове утицаје на народ, с нарочитим освртом на комунизам у совјетској Русији тог времена, предавач указује на механизме помоћу којих су бољшевици успели да преузму власт.

Апострофиране су и разлике између Лењина – који је демонтирао државу, али с јасном визијом како би она требало да изгледа и Стаљина кога идеологија није занимала у толикој мери као рацио и смисао политичког деловања. Балабан је најавио финале, односно, заокруживање целине о совјетском диктатору за следећу трибину, у којој ће бити речи о периоду након убиства Кирова и Стаљиновог спровођења чистки.

Предавање Милована Балабана „Стаљин" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку