МИНИМАЛАЦ КАСКА 9.000 ЗА КОРПОМ: Синдикати траже преговоре о цени рада два пута годишње

Ј. Ж. С.

28. 05. 2022. у 11:00

ОКО 400.000 радника у Србији живи на минималцу. Њихов број повећало је и то што поједине фирме које сарађују са Украјином, због тренутне ситуације, запослене шаљу на плаћене одморе.

МИНИМАЛАЦ КАСКА 9.000 ЗА КОРПОМ: Синдикати траже преговоре о цени рада два пута годишње

Фото: Н.Фифић

 Овај износ од 201 динара по радном сату, "договорен" је још прошлог септембра, а економске околности од тада су се знатно промениле, инфлација захуктала, а синдикати су од Владе затражили да се о минималцу преговара два пута, а не једном годишње.

Минимална потрошачка корпа, којој су синдикати током прошлогодишњих преговора тежили, не би ли минималац изједначили с њом, по свему судећи и даље ће остати - недостижна. Тако најнижа зарада каска за корпом чак 9.000 динара.


- Упозоравамо Владу, апелујемо и тражимо да се разговара о теми како би се заштитили најугроженији. Морамо да нађемо решење, иначе ћемо за месец дана имати социјалну бомбу - поручио је Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије.

- У септембру 2021. смо преговарали са Владом и послодавцима и тражили да се изједначи минимална потрошачка корпа, која је тада била око 40.000 динара, са минималцем.

Нажалост, тврди Михајловић, они тада нису били на истој страни, па је Влада сама донела одлуку да најнижи износ за пун фонд радних сати буде 35.012 динара, што је у том тренутку било чак 16 одсто испод минималне потрошачке корпе.


По рачуници синдиката, минималац је већ сада за 24 одсто мањи од минималне потрошачке корпе која је око 44.000 динара.


За Ивицу Цветановића, председника Конфедерације слободних синдиката, минимална цена рада је још од прошле године морала да се коригује, јер је већ било назнака да ће инфлација ићи навише.


- Најнижи гарантовани износ прима између 350.000 и 400.000 радника и они тешко могу да опстану са новцем који приме на месечном нивоу - каже наш саговорник. - Треба преговарати, а синдикати морају да инсистирају да минималац не сме да буде нижи од потрошачке корпе.


Предлог синдиката је да се минималац усклађује у децембру за наредних шест месеци, а онда у јуну за следећих шест. Ни послодавци начелно немају ништа против таквог начина и сматрају да је то реално и могуће.


До сада је по закону уређено да се једном годишње, до 15. септембра, договори износ. Међутим, корекција минималне цене рада два пута годишње могла би да буде велики проблем за послодавце који су ионако оптерећени поскупљењем енергената, али и осталим трошковима производње.


- То није само питање добре воље, јер је и фирмама све што стиже као сировина из увоза знатно скупље него што је било. С једне стране је то проблем, а с друге ако се појача притисак да се повећа зарада, онда ће многе фирме престати да раде и послодавци ће бити у грдним проблемима - сматрају у Унији послодаваца Србије. 

НАЈВИШЕ ХЛЕБА И КРОМПИРА


У МИНИМАЛНОЈ потрошачкој корпи највише има хлеба и кромпира, остало је све минимално. Недостојно је, сматрају синдикати, да у њој имамо 200 грама лимуна, 300 грама спанаћа и да нема краставца. Минимална корпа за фебруар је 42.154 и скупља је за 397 динара од претходне, док је у односу на исти месец 2021. године већа за чак 9,9 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОН УКРАЈИНЦИМА: Вреди платити скупу цену за слободу-руска победа произвела би језиве последице