СТОМАЧНИ ВИРУС ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ: Родитељи, на ове симптоме обратите пажњу

Novosti online

26. 05. 2022. у 09:53

ПРЕТХОДНИХ дана стомачни вирус на рекреативној настави добило је 137 ученика и четири наставника. Узрочник је норовирус, потврдио је Градски завод за јавно здравље у Београду. Докторка Анета Јовановић, начелница педијатрије у Дому здравља "Палилула", каже да стомачни вирус доминира међу децом школског узраста, мада се јавља и код деце у вртићима.

СТОМАЧНИ ВИРУС ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ: Родитељи, на ове симптоме обратите пажњу

Фото: Н. Фифић

У Дому здравља "Палилула" имају за око 20 одсто више пацијената са стомачним проблемима. Они се жале на болове у стомаку, температуру, дијареју.

Докторка Анета Јовановић, начелница педијатрије, каже да стомачни вирус доминира међу децом школског узраста, мада се јавља и код деце у вртићима.

- Углавном су то тегобе у смислу пролива, повраћања, мучнине, главобоље, општа малаксалост са грчевима у стомаку и појавом болова у зглобовима и мишићима - наводи докторка.

Истакла је да ти симптоми кратко трају, као и да деца за дан, два до три буду боље.

Наглашава да је најважније изоловати дете, да оно мирује и да се одмах крене са надокнадом течности у виду електролитних раствора.

Фото: Принтскрин

- То су готови раствори, купују се у апотеци, растварају се у води и дете се нуди на сваких пет до десет минута у малим количинама. Јако је важно да дете уноси течност, не треба га терати да уноси храну с обзиром на то да је оштећена слузница црева и желуца, али након добијања апетита креће се са двопеком, супицама, чајевима, пиринчем. Постепено и лагано се оброци уводе - додаје Јовановићева.

Наводи да је норовирус уобичајен за зимски период, али да се то продужило и током пролећа.

- Сада се јавља највероватније јер су епидемиолошке мере укинуте, деца се друже, активна су, одлазе на рекреативне наставе у хотелске смештаје где је близак контакт - поручује докторка.

Указује да се болест преноси путем прљавих руку и да је важно да се деца што чешће опомињу да перу руке, да особа која спрема храну води рачуна о хигијени руку, као и да се воће и поврће добро оперу пре конзумирања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике