АНДРИЈИНО ЦАРСТВО МОДЕЛА АУТОМОБИЛА: Занимљив хоби Јагодинца у чијем подруму је "паркирано" преко 3.000 експоната

З. Глигоријевић

26. 05. 2022. у 13:14

Црни "линколн", разни модели "мерцедеса", "бмв", "опела", "фијата", полицијских аутомобила из разних земаља, камиони, као и аутомобили из култних филмова и серија "паркирани" су у подруму Андрије Арсића (44) из Јагодине.

АНДРИЈИНО ЦАРСТВО МОДЕЛА АУТОМОБИЛА: Занимљив хоби Јагодинца у чијем подруму је паркирано преко 3.000 експоната

Фото З. Глигоријевић

Овај заљубљеник у аутомобиле у последњих 12 година направио је колекцију од готово 3.000 пластичних, лимених и металних модела аутомобила у разним размерама, од минијатурних, 1:220, до највећих 1:18. Арсић купује само моделе аутомобила произведених до 1995. године јер сматра да су до тада имали душу, прављени су од квалитетног материјала, имали су лепе ентеријере, сваки је имао свој мирис, а после су почели да личе једни на друге и да половину чини пластика.

- У стању сам да сатима седим овде и да маштам. У сваки модел могу да се загледам и да замишљам како би било да имам, рецимо, "кадилак" с почетка педесетих година прошлог века. Па се вратим у реалност. Али сам срећан што себи могу да приуштим бар моделе - искрен је Арсић, по занимању новинар, који већ 12 година за једну српску фирму вози камион на релацији Европа-Азија.

Док његове колеге у камиону гледају серије и филмове, он је слободно време користио да би посетио сајмове колекционара, да би нашао колекционара који има најмање 20 модела, или да би купио новине с делом аутомобила који су му недостајали. Да би комплетирао црни "линколн" у размери 1:18, који се "шепури" на врху једне полице, требало му је 2,5 година. Његови делови у наставцима су излазили у једном немачком часопису. Коштао га је преко 2.000 евра.

Драги су му "мерцедес ССК", "бмв 3", "бмв 8", "бмв 320" из 1942. године и остали модели на којима могу да се отварају врата, предња и задња хауба, док се данас праве модели без икаквих "отварања", што му не причињава никакво задовољство јер не може да види детаље и ентеријер.

БРИСАЊЕ ПРАШИНЕ ЧЕТКИЦАМА

Арсић воли "форд П" из Маратонаца, "москвич" из филма "Балкански шпијун", разне олдтајмере, силвер, као и "ледо" колекцију која означава почетак ауто-индустрије, али и "ситроен" који је био црн, а који је префарбао како би личио на онај из филма "Ми нисмо анђели 2".

- Не постоји новац за који бих продао неки модел. Драго ми је што сам љубав према моделима аутомобила пренео на супругу Бојану и ћерке Андријану и Теодору. Оне бришу прашину четкицама за шминкање. Сваки модел бришу детаљно. Није им тешко да то раде три дана у свака два месеца - каже Арсић и додаје да је љубав према моделима аутомобила усадио и великом броју младих захваљујући фејсбук-групи "Арсић модели", која је за три године нарасла на 4.500 активних чланова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа