БРАТСКИ БЛАГОСЛОВ: Велики одјек одлуке Светог сабора СПЦ да призна аутокефалност цркве у Македонији

Ј. Ж. С. - М. С.

25. 05. 2022. у 07:00

СВЕТИ сабор Српске православне цркве одлучио је да одобри, благослови и призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, саопштио је у уторак патријарх српски Порфирије. Када је Његова светост, после заједничке литургије на празник Светих Ћирила и Методија, у Храму Светог Климента Охридског у Скопљу обзнанила ову вест, проломио се громогласни аплауз многобројних верника.

БРАТСКИ БЛАГОСЛОВ: Велики одјек одлуке Светог сабора СПЦ да призна аутокефалност цркве у Македонији

Фото СПЦ

Литургија је уследила после завршетка Сабора Српске православне цркве у Београду, на коме је 16. маја потврђен статус најшире могуће аутономије МПЦ-ОА, односно пуне унутрашње независности, додељене 1959. године. Пре тога у Храму Светог Саве на Врачару помиритељском литургијом окончан је полувековни раскол и озваничен канонски повратак Македонске цркве у оквире Српске патријаршије.

- А сада, браћо и сестре, доносимо још једну радост. Свети Сабор СПЦ једногласно је изашао у сусрет молби МПЦ-ОА. Сабор наше цркве одобрава, благосиља, прихвата и признаје аутокефалност ове цркве - рекао је Порфирије.

Писмо за аутокефалност примљено је у Цариграду и 10. јуна, на 50. годишњицу МПЦ-ОА, представници те цркве служиће заједничку литургију у Васељенској патријаршији на Фанару.

Како је нагласио српски патријарх, сада следи разрада свих техничко-организационих детаља за свечано проглашење званичног акта аутокефалности. О томе ће, рекао је, потом бити обавештене и све помесне православне цркве.

Патријарх је изразио уверење да ће све православне цркве ову вест примити са радошћу.

- Радујмо се јер се цела Црква радује са нама. Радују се небо и земља. Када се браћа воле, када славе име Божије, радујмо се што је после 55 година служена света литургија прво у Београду, а сада у Скопљу, за само неколико дана - рекао је Порфирије. - Све вас смештамо у наша срца и молитве и молимо вас да нас примите.

Обраћајући се архијерејима, патријарх СПЦ је истакао да је све од Бога који није поставио границе да се народи деле и буду међусобно супротстављени једни другима, већ да границе значе могућност да се сваки народ боље организује како би свој посебан печат и дарове које је од Бога добио умножавао, а не да би се затворио у себе и био самозаљубљен.

- Бог је створио различитост и дао свакоме дар посебности, да би себе могао да дарује другом - навео је патријарх. - Ми смо примили православну веру од наших светих предака, од Ћирила и Методија, словенских апостола који су сведочили Христа, као и од Климента и Наума, од Светога Саве и других. Мењају се границе и сигурно ће се опет мењати, али црква Христова се не мења.

Архиепископ охридски и македонски Стефан захвалио се члановима Светог архијерејског сабора СПЦ у име верног македонског народа и МПЦ-ОА:

- Наша 80-годишња посвећеност независној цркви никада није имала за циљ да нас одвоји од тела Христовог, већ да нам омогући, као и увек, као и други православни народи, да слободно вршимо своју мисију. У Београду, у Храму Светог Саве, а сада и у Скопљу, као да се громко зачуо уздах олакшања и нашим прецима и нама. И та радост олакшања потекла је од мајке цркве, Васељенске патријаршије и од сестринске српске цркве, Пећке патријаршије...

На литургији су саслуживали митрополити црногорско-приморски Јоаникије, преспанско-пелагонијски Петар, повардарски Агатангел, брегалнички Иларион и кумановско-осоговски Григорије, затим епископи сремски Василије, бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, полашко-кумановски Јоаким, брегалнички Марко, крушевачки Давид, ремезијански Стефан и шабачки Јеротеј.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ

СТРУЧЊАК за црквено-правна питања др Јован Јањић оценио је да је одлука СПЦ да призна аутокефалност МПЦ-ОА велико изненађење које нико није очекивао, али да за њу, с обзиром на то да је донета једногласно, вероватно постоје добри разлози које ћемо ускоро сазнати:

- Не сумњам да се СПЦ руководио искључиво канонским и црквеним разлозима. Следи признање од других помесних православних цркава, што је уобичајена процедура када мајка да аутокефалност цркви на свом канонском подручју.

КОРАК У ПРАВОМ СМЕРУ

ПРЕДСЕДНИЦИ Србије и Северне Македоније, Александар Вучић и Стево Пендаровски, након састанка у Давосу, поздравили су одлуку СПЦ. Македонски председник објавио је на "Фејсбуку" фотографију са Вучићем и написао:

- Са председником Србије на кратком састанку у Давосу заједнички смо поздравили одлуку СПЦ да прихвати аутокефалност МПЦ-ОА као корак у правом смеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 30. ЈУН: Врело, највиша до 37 степени, грмљавина и пљускови у планинама