КОНКУРС ЗА СТУДЕНТЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА: Аутор најбољег есеја добија награду од 170.000 динара

Новости онлине

23. 05. 2022. у 14:33

ФОНДАЦИЈА "За српски народ и државу" расписала је Јавни конкурс за Годишњу студентску награду за најбољи есеј, на коме право учешћа имају студенти свих факултета друштвено-хуманистичких наука на основним и мастер академским студијама из Републике Србије.

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА: Аутор најбољег есеја добија награду од 170.000 динара

Фото: Фондација за српски народ и државу

Рок за достављање есеја на једну од предложених тема и пратеће документације је 10. јун. Теме конкурса су "Међународно право и међународна правда" и "Управљање кризама - изазови за стабилност државе"

Награда за прво место износи 170.000 динара, за друго 100.000 динара, док је за треће место награда 70.000 динара. Најбољи есеји одабрани од стране стручног жирија као и ранг-листа биће објављени 25. јуна на сајту Фондације, где можете пронаћи и више детаља о конкурсу.

Директорка фондације "За српски народ и државу" Бојана Радаковић рекла је да је циљ овогодишњег конкурса да се студенти из Србије подстакну на креативно и критичко промишљање тема из области међународног права и управљања кризним ситуацијама.

- Студенти су до сада показали велико интересовање, свакодневно добијамо упите о конкурсу и очекујемо да ће и број пријављених бити велики. Ово је наш допринос подстицању развоја друштвено-хуманистичких наука и критичког мишљења код младе генерације и у том смислу желим да истакнем да смо и прошле године имали конкурс који је обухватао теме "Изазови и перспективе модерне демократије" и "Евроинтеграције – Мини Шенген и регионална сарадња" и идеја нам је да ово буде традиција коју ће Фондација неговати сваке године, уочи Видовдана, и укључивати што више младих - рекла је директорка фондације.

Она саветује свим студентима који желе да учествују да, поред теоријског утемељења и поштовања академских правила навођења литературе, дају свој лични печат, јер то је оно што ће жири посебно ценити.

- Очекујемо да покажу разумевање теме о којој пишу, буду креативни и дају критички осврт на задату тему - истакла је Бојана Радаковић.

Директорка фондације је казала и да млади људи треба да буду отвореног ума, да воле своју земљу и народ, али и да су у 21. веку истовремено и грађани света.

- Да би се снашли у том свету, да би могли да разликују правду од неправде, истину од лажи и манипулације, њима је неопходно познавање широког спектра знања из области друштвено-хуманистичких наука које ми подстичемо. Према томе, различити аспекти унутар тема која се тичу овогодишњих тема конкурса спадају у домен остваривања овог циља - казала је она.

Говорећи о различитим активностима фондације, Бојана Радаковић је истакла и да су све оне подједнако значајне. 

Директорка фондације "За српски народ и државу" Бојана Радаковић/Фото: Јутјуб/Пинк

- Свакако смо јако поносни на пројекат Академије младих лидера, кроз коју је прошло 349 полазника, након чега је уследила и прва Годишња студентска награда заједно са отварањем канцеларије у Крушевцу, где смо препознали изазове и проблеме Расинског округа и почели да делујемо. Мапирање проблема када су у питању социјално угрожене категорије - каже она.

Директорка фондације "За српски народ и државу" је посебно истакла помоћ коју је та организација пружила породицама на Косову и Метохији које имају петоро и више деце, као и донација таблета основној школи из Орашца "Први српски устанак".

- Отворили смо више округлих столова на којима се дискутовало о темама које су друштвено значајне у датом моменту, попут „Ковид 19 као изазов науци", "Изазови медијског плурализма", "Утицај Ковида 19 на не-ковид болести", "30 година од почетка разбијања СФРЈ" и други. Наши планови се управо везују за оно чиме се Фондација и бави, унапређивањем политичке културе, неговањем српског културног наслеђа као и помоћи младима на пољу образовања и едукације, тако и социјално угроженим категоријама - наводи Бојана Радаковић.

За крај је додала и да је Фондација издавач часописа за политичку теорију и праксу "Напредак", у коме еминетни инострани и домаћи аутори, припадници академске заједнице и дипломате, објављују научне и стручне радове из различитих области теоријске и политике у пракси, чиме се придружују свима онима којима су друштвене науке предмет истраживачког деловања.

- Часопис је отворен и за младе научне раднике који желе да објаве резултате својих истраживања и промишљања у оквиру политичке теорије и праксе - закључује Бојана Радаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРАГЕДИЈА СЕЛЕКТОРА ХРВАТСКЕ: Ћерка (3) му умрла пред очима