ЧЕКА НАС ПАКЛЕНО ЛЕТО, А БИЋЕ И ОЛУЈА: У Шпанији већ оборени рекорди, температуре иду и преко 40

Novosti online

22. 05. 2022. у 20:03

ШПАНИЈА већ сада бележи огромне температуре, а становници се суочавају с интензивним топлотним таласима, пише The Sun.

ЧЕКА НАС ПАКЛЕНО ЛЕТО, А БИЋЕ И ОЛУЈА: У Шпанији већ оборени рекорди, температуре иду и преко 40

Фото: Новости

Туристи ће се "пећи" на врућини од 40 степени, а људи су већ овог викенда очајнички покушавали да се расхладе поливајући се водом из фонтана. Туристичка места попут Севиље, Кордобе и Гранаде бележиће највише температуре, а жива ће достићи рекорде за мај.

Балеарска острва, Андалузија, Мадрид и Каталонија у североисточној Шпанији бележе високе температуре. Афричке врућине подигле су температуре и до 15 степени изнад просека, па сада типични летњи врхунац стиже врло рано. Шпанија метеоролошка агенција Аемет описала је метеоролошку фронту као "лето које почиње у пролеће".

Активирали национални план

Аемет је прогнозирао "ванредно високе" температуре након што је у петак потврдио да је жива у Севиљи досегла 41 степен Целзијусових. Метеоролози су две недеље раније активирали национални план за превисоке температуре због тропске експлозије која је кренула из Сахаре.

Портпарол Рубен дел Кампо рекао је да последња ажурирања метеоролошких модела потврђују изузетан интензитет овог топлотног таласа. Објаснио је да би ово могао бити "најинтензивнији мајски топлотни талас у последњих 20 година" за целу земљу. Четири шпанске регије стављене су у стање приправности због велике врућине, објавила је у петак Државна метеоролошка агенција.

И Европу очекује паклено лето

Према сезонској прогнози коју је објавио Акуведер (Аццуwеатхер), Европу очекује паклено вруће лето, а одступања ће најизраженија бити на Балкану где ће се максималне вредности кретати око рекордних. Број дана с температурама вишим од 32 °Ц биће значајно већи у односу на просек. Врућина би овог лета могла имати директан утицај на милионе Европљана у облику већих трошкова хлађења.

- Енергија, уопштено, може бити проблем овог лета - рекао је метеоролог Тајлер Ројс, "посебно на Балкану до Француске и Немачке". Сваки талас надпросечних температура вероватно ће трајати недељу или две и карактерсаће га рекордна врућина, али врућине ће прекинути спори олујни таласи који ће снизити температуре и донети падавине.

Надолазеће лето вероватно ће бити слично оном из 2017. године, а екстремнији сценаријо не искључује репризу 2012. године. Лето ће бити дуго и вруће, али могло би бити богато брзим фронтама са северозапада континента и потенцијално опасним временским приликама.

Могуће олује

Сваки талас надпросечних температура вероватно ће трајати недељу ли две дана, али рекордне врућине ће прекинути олује које ће донети падавине. Чак и током ових пауза у врућим раздобљима када су температуре током дана око нормалне, најниже температуре током ноћи могле би остати благе.

Рекордно врућина биће један од највећих временских карактеристика лета у јужној Ежвропи, али друга половина сезоне могла би се обликовати мало другачије на Балканском полуострву у односу на Пиринејско.

- Биће раздобља у којима ће бити таквих врућина која ће понекад бити интензивне - рекао је Ројс. "А онда када се то не догоди, биће олуја".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО - ЦИПЕЛЕ ИЗ КОЗНИКА ЧЕКАЛЕ 400 ГОДИНА: Откриће археолога између Александровца и Бруса

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!