ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Директор РХМЗ открива шта нас чека наредних месеци

Новости онлине

22. 05. 2022. у 13:44

НА основу последњих резултата нумеричких климатских модела временска прогноза доноси топлије и сушније лето у односу на лето 2021. године, каже проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Директор РХМЗ открива шта нас чека наредних месеци

Фото: Депоситпхотос

- Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току лета 2022. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до плус два степена. Очекиване вредности средње летње температуре ваздуха биће у интервалу од 21 до 24 степена у нижим пределима, а од 13 до 17 степени у планинским пределима - навео је он и додао да ћемо имати и тропске дане.

Југослав Николић/Фото: Принтсцреен

- Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана с максималном температуром ваздуха вишом од 30 степени бити у интервалу од 30 до 55, а на планинама до пет дана. Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа - каже Николић и додаје да климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити испод вишегодишњег просека.

- Сезонска количина падавина је у интервалу од 120 мм до 240 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 190 до 250 милилитара.

Прогнозира се да ће број дана с падавинама већим од 0,1 милилитра током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 18 до 28, а на планинама до 36 - закључује Николић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: НЕВЕРОВАТАН СНИМАК СА ВРХА ДУРМИТОРА - Погледајте призор од ког застаје дах

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)