МРКИН СПОМЕНИК БИЋЕ ДИГИТАЛАН: Све спремно за шестомесечни помен Милутину Мркоњићу

Novosti online

19. 05. 2022. у 17:00

МИЛУТИН Мркоњић, политичар и почасни председник Социјалистичке партије Србије преминуо је 27. новембра прошле године, а у понедељак ће бити обележено шест месеци од смрти.

МРКИН СПОМЕНИК  БИЋЕ ДИГИТАЛАН: Све спремно за шестомесечни помен Милутину Мркоњићу

Милутин Мркоњић, Фото Танјуг

Помен Милутину Мркоњићу биће одржан на Новом Гробљу у Алеји заслужних грађана где је сахрањен, а осим обележавања шест месеци, биће постављен и надгробни споменик:

- У понедељак 23. маја одржаће се шестомесечни помен Милутину Мркоњићу.Такође, ће се поставити на његову надгробну плоцу "QР" код где ће сви моћи да погледају целу његову биографију- открио је извор "Новости". 

Милутин Мркоњић рођен је 23. маја 1942. године. Српски политичар, богате биографије, био је почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС), народни посланик, а пре тога обављао је и функцију министра инфраструктуре као и министра саобраћаја Републике Србије.

На катедри за путеве, аеродроме и железнице Грађевинског факултета у Београду дипломирао је 1968. године.

Почео је да ради у "Бироу за студије, пројектовање и надзор грађења ЖТП Београд", где је 1974. постао руководилац Сектора за пројектовање. За директора у радној организацији "Центар за истраживање и пројектовање" постављен је 1977. године.

Милутин Мркоњић сахрањен у Алеји заслужних грађана

Тај центар се 1986. ујединио са "Заводом за пројектовање ЗЈЖ", а следеће године и са Саобраћајним институтом и формира се јединствено предузеће "Саобраћајни институт ЦИП". Мркоњић је постао његов први директор. Учествовао је у бројним пројектима у Алжиру, Венецуели, Ираку, Кувајту, Кини, Габону, Либији.

Био је министар за саобраћај и везе у Влади СРЈ на чијем је челу био Милан Панић, а претходно је министарску функцију обављао и у СФРЈ – у Влади Бранка Микулића.

Један је од оснивача Социјалистичке партије Србије. У време НАТО бомбардовања СР Југославије, 1999. године, постављен је за директора Републичке дирекције за обнову и развој. Крајем октобра 2000. разрешен је функције директора Саобраћајног института ЦИП и изабран за председника Управног одбора тог института. Те године је постао савезни посланик у Већу република СРЈ, а касније је био посланик и у парламенту државне заједнице Србија и Црна Гора.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка