РУСИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ИЗ РАТА ИЗАЂЕ ПОРАЖЕНА: Историчар Огњен Карановић на Јутјуб каналу КЦНС о рату у Украјини (ВИДЕО)

В.Н.

18. 05. 2022. у 21:55

ТРИБИНА историчара Огњена Карановића тематизује рат у Украјини кроз призму односа између Истока и Запада, са идејом да се – иако резултати о изгледу света у будућности нису познати – представе и интерпретирају закључци до којих су дошли научници, аналитичари и сви они који се из различитих перспектива баве овим питањем.

РУСИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ИЗ РАТА ИЗАЂЕ ПОРАЖЕНА: Историчар Огњен Карановић на Јутјуб каналу КЦНС о рату у Украјини (ВИДЕО)

Фото: М.Стојанац

Карановић истиче да би био необјективан када би по питању трајања рата исказао оптимизам о скоријем окончању, будући да бројни параметри указују на то да Русија неће дозволити да из рата изађе као поражена страна, без обзира на то да ли је реч о њеној империјалној свести, части, кредибилитету и интегритету.

С друге стране, ако је национализам доминантан фактор у Украјини, јасно је да могућност независности Доњецка и Луганска за политичке елите у овој држави није прихватљива. Оно што је извесно јесте то да ће у крајњој инстанци рат бити решаван на релацији САД и Русија, али како Запад не показује вољу да се сукоб реши мировним споразумом, то се неће десити у скоријој будућности.

Карановић наводи да морамо бити опрезнији више него икад, јер постоји могућност да рат из Украјине буде извезен на околне државе и шире. Такође, можемо се само надати и молити да не дође до нуклеарног рата и да „цену глупости човечанства не плаћамо у броју рендгена због свега што производе нуклеарне олује".

Од реформи Петра Великог Русија је тежила остварењу блиских односа са Европом, на шта је циљао и Путин, следећи Де Голову идеју о Европи од Атлантика до Урала, односно, од Лисабона до Владивостока, која је срушена низом сукоба током којих су отварани бројни фронтови који су имали за циљ дестабилизацију Русије.

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „Рат у Украјини –између Истока и Запада“ може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар