ТЕРОРИСТИ НЕ ДАЈУ МИРА НИ ПАЦИЈЕНТИМА: Нове лажне дојаве о бомбама наставиле да стижу, прве на удару биле болнице

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ - Ј. ДИНЧИЋ

18. 05. 2022. у 21:00

ЛАЖНЕ дојаве о бомбама на десетинама локација наставиле су се и данас, а претње су први добили клиничко-болнички центри "Звездара" и "Др Драгиша Мишовић" и Војномедицинске академије. Убрзо за њима претња је упућена и Универзитетском клиничком центру Војводине, у Новом Саду.

ТЕРОРИСТИ НЕ ДАЈУ МИРА НИ ПАЦИЈЕНТИМА: Нове лажне дојаве о бомбама наставиле да стижу, прве на удару биле болнице

Фото: П. Милошевић

Касније у току дана стигла су нова упозорења на мејлове информативних кућа, у којима се наводи да ће експлозивне направе, постављене на 45 локација у Србији, експлодирати тачно у 17 часова. Као мете наведене су руска, белоруска, иранска и кубанска амбасада, водоводи, железничке станице, тржни центри и мање продавнице, неки музеји, мостови, електране, зоо-вртови, стан председника Србије, градска већа у Београду и Новом Саду...

У циркуларном мејлу наведено је да се наводно тим од 200 "специјалаца" удружио са Албанцима и да су направили 500 килограма експлозива Ц4 и купили 1.000 килограма ђубрива за израду бомби. Такође је најављено да ће наша земља бити на мети и надаље, све док не уведе санкције Русији.

Осим болница, на мети сајбер терориста данас су поново биле и образовне установе у главном граду и базен Ташмајдан. Нешто пре 11 часова, претећи мејл о експлозивној направи примили су надлежни у Медицинској школи на Звездари и Средњој техничкој ПТТ школи, као и у Високој струковној школи електротехнике и рачунарства. Настава је одмах отказана, као и планиране студентске вежбе.

Два претећа мејла стигла су на адресу УКЦ Војводине, а пошиљаоци су себе назвали "финансијским терористима".

- Поставили смо четири бомбе у болници, тек ћете открити ко смо ми заправо - била је садржина мејла који је стигао на званичну адресу КБЦ "Драгиша Мишовић".

Након дојаве одмах су у круг болнице на Дедињу стигле контрадиверзионе екипе, које су прво прегледале Блок А и део кардиологије новоотвореног дела, а затим и Блок Б, где је смештено породилиште. Пацијенти који су у том тренутку били на прегледу нису евакуисани из зграде, а убрзо је установљено да је, као и ранијих дана, дојава била лажна.

- Пацијенте нигде нисмо померали, а и немамо где да их евакуишемо - рекао је проф. др Предраг Савић, помоћник директора ове болнице. - Надлежне смо одмах обавестили, а контрадиверзионе екипе су прегледале све блокове.

На друштвеним мрежама, пак, видели су се људи који напуштају болницу на Звездари, а једна Београђанка, која је довела мајку на одељење хитног пријема на ВМА, рекла је Танјугу да су сви пацијенти, који нису тешки случајеви, евакуисани до иза рампе испред болнице. На адресу ВМА стигао је претећи мејл са поруком о седам постављених експлозивних направа, као и да је свака темпирана и садржи по килограм Ц4 пластичног експлозива. Две од седам направа наводно се налазе у канти за медицински отпад, а једна на другом спрату. И ове дојаве су се показале као лажне. Уз полицију и безбедносне службе, у акцију откривања укључили су се и стручњаци Министарства одбране.

ОНЛАЈН НАСТАВА У НЕКИМ ШКОЛАМА

НЕКЕ школе и данас су биле на онлајн настави, јер контрадиверзионе екипе не постижу да прегледају толико објеката у току дана. Већина се вратила у учионице када је утврђено да је безбедно.

- Јасно је да је циљ ових аката изазивање страха, панике и нереда - каже за "Новости" проф. др Божидар Оташевић. - Ови акти попримају елементе организованог криминала, али је нарочито важно са дужном пажњом размотрити сваку претњу. Кључни су обавештајни рад и контрадиверзиони преглед, као и добра сарадња МУП, безбедносних служби и тужилаштва, како би се прикупили валидни докази.

Оташевић додаје да су у питању тзв. дистанциона кривична дела, будући да претње стижу са мејл адреса из иностранства, а уколико провајдери не желе да сарађују са нашом земљом на расветљавању, морају да сносе део одговорности.

Фото: Танјуг

- Право на заштиту података не може се остваривати кршњем права других људи - децидиран је наш саговорник, који додаје да ће тужилаштво донети коначну одлуку о којим је све кривичним делима овде реч, а по њему, она иду од баналнијих, као што су узнемиравање јавности и ширење страха, до тежих, са већим степеном друштвене одговорности.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа