БИЋЕ НАДОКНАДЕ ЧАСОВА: Министар Ружић о ситуацији у школама услед дојава о бомбама

Новости онлајн

18. 05. 2022. у 18:31

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да ће одређена надокнада часова изгубљених евакуацијом школа због вишедневних лажних дојава о бомбама бити потребна, а да је на директорима школа да одлуче по ком моделу ће то бити.

БИЋЕ НАДОКНАДЕ ЧАСОВА: Министар Ружић о ситуацији у школама услед дојава о бомбама

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Да ли ће бити сажимање градива, да ли ће бити продужење наставе, додавање неког седмог или осмог часа, или радна субота, али основни циљ у овом тренутку је да на регуларан начин приведемо годину крају - рекао је Ружић у емисији "Прави угао" на Радио-телевизији Војводине.

Казао је да би био "најсрећнији човек на свету" уколико би они који стоје иза дојава о бомбама заиста били процесуирани и кажњени, уз оцену да те дојаве, осим изазивања опште опасности, представљају и претњу тероризмом.

Он је оценио је да иза свих дојава стоји политика, истичући да је "довољно дуго у политици да не зна шта би друго могло да буде", истичући да по његовом, али и мишљењу свих релевантних фактора, деца не стоје иза дојава.

- Ово нисмо имали као ситуацију пре него што је дошло до руско-украјинског сукоба, оваква ситуација са школама догодила се, додуше само једног дана у Црној Гори, слична ситуација се догађа и у Мађарској и у Турској - навео је Ружић.

Од укупно око 280 школа у Београду, Ружић је рекао да је дојава стигла у 186, а да су до сада прегледане 164 школе и објаснио да поступак прегледања мора да се понови уколико школа добије нову дојаву.

- Екипе су и даље на терену, подаци се мењају из сата у сат. Најважније је да је у свим школама у којима је обављен преглед установљено да није било бомби - казао је министар и истакао да свака школа има план евакуације и да не постоји разлог за панику.

Ружић је нагласио је да није проблем организовати наставу онлајн уколико школа није прегледана, посебно са искуством од две и по године, али да је проблем што се ближи крај школске године.

- За децу је оптерећење да смо ми у 34. радној недељи, да је остало непуних месец дана до краја и сада се поправљају и закључују оцене, а закључивање и одговарање може да се изведе искључиво у школским објектима - навео је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 26. ЈУН: Смена сунца и облака са грмљавином