ВРАЋАЊЕ МПЦ ПОД ОКРИЉЕ СПЦ: Заједничкa литургијa - Загрљај помирења у Храму на Врачару

Р. ДРАГОВИЋ

18. 05. 2022. у 08:00

ЧИН повратка Македонске православне цркве (МПЦ) под канонско окриље Српске патријаршије, после полувековног раскола, биће озваничен сутра у Храму Светог Саве на Врачару.

ВРАЋАЊЕ МПЦ ПОД ОКРИЉЕ СПЦ: Заједничкa литургијa - Загрљај помирења у Храму на Врачару

Фото: СПЦ

У заветној цркви српског народа патријарх српски Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан заједно ће служити Свету литургију, чиме ће договор између две цркве добити и духовну потврду.

Српска црква на литургији у Београду очекује све владике досадашње неканонске МПЦ, који ће се први пут од 1967. године учествовати у богослужењу са епископима СПЦ. Чином заједничке службе и причешћа, уз симболични братски загрљај црквених поглавара и епископа који им саслужују, како објашњавају у СПЦ, биће дефинитивно успостављено литургијско и канонско јединство две "сестринске цркве".

- То ће бити истински велики догађај, који ће обележити наше време. Велика рана на телу наше Цркве је на путу исцељења. Договор који је направљен, тек заједничком литургијом добиће пуни смисао - кажу у Српској патријаршији.

У врху СПЦ чије је највише тело - Свети сабор - од понедељка окупљено на свом пролећном заседању у Београду, не крију задовољство оваквим епилогом црквено-политичке поделе, рођене у оквирима врхушке комунистичке Југославије. Иако је Сабор СПЦ дао јасне назнаке будућег коначног расплета овог раскола, отворених питања - није мало.

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ НА ПРВОМ МЕСТУ

АУТОНОМНИ статус који је одобрен досад непризнатој Македонској цркви подразумева пуну и несметану унутрашњу самосталност. То у пракси значи да ће МПЦ бити потпуно независна на свом канонском простору. У овом тренутку није јасно да ли ће она обухватити и епархије у иностранству, за које нису добили зелено светло Васељенске патријаршије. Будућа МПЦ биће обавезна да прихвати патронат Српске патријаршије, а на литургијама ће бити на првом месту помињано име патријарха српског. Једина преостала канонска обавеза јесте преузимање светог мира - богослужбеног уља - са благословом поглавара СПЦ.

- У директном разговору са македонским епископима биће решен низ правних и црквено-управних питања важних за функционисање будуће аутономне МПЦ. То се пре свега односи на њено устројство, питање статуса епископа, свештенства и храмова постојеће Православне охридске архиепископије Јована (Вранишковског), која је од 2002. године деловала у јединству са СПЦ. Сачекаће се и одлука о поглавару аутономне МПЦ - наводе у СПЦ.

У црквеним круговима нико нема дилему да предстојећи разговори неће бити ни кратки, ни једноставни, али досадашњи ток догађаја охрабрење је за обе стране. Из угла Српске патријаршије, повратак у канонско јединство - у статус аутономне цркве - кључни је предуслов за почетак дијалога и о коначном статусу МПЦ, који за матичну СПЦ више није ни споран, нити контроверзан. Македонска црква је под неупоредиво већим притиском тамошње јавности, која у помирењу и повратку под окриље црквеног Београда види капитулацију и изневерана очекивања.

Тамошњи епископи у тишини одбијају нападе и најављују да ће остати доследни ономе што је договорено са СПЦ. У Скопљу ће данас бити одржана седница Светог синода МПЦ, на којој ће бити размотрена ситуација у светлу одлуке Сабора СПЦ. - Ови дани нам сигурно нису дати за међусобне оптужбе, лов на вештице и непотребне свађе, већ за захваљивање Богу што се вратило канонско јединство са православним светом. Молимо Свету Тројицу за мудрост пре него што предузмемо наредне кораке - рекао је митрополит Пимен из МПЦ.

Фото: СПЦ

Митрополит преспанско-пелагонијски Петар одлуку СПЦ оцењује као корак напред у односима две цркве:

- Ствари за нас више се не крећу уназад, већ напред. Васељенска патријаршија је наложила СПЦ да у оквиру канонског акта и црквеног предања реши административна питања између две цркве. Када Патријаршија у Београду реши ова питања, не видим шта би могло бити негативно у овом процесу.

У јавности Северне Македоније спекулише се да су се СПЦ и МПЦ већ начелно усагласиле о пуној независности МПЦ, која ће уследити након најављеног дијалога. Статус аутономне цркве, отуд, доживљава се само као прелазна фаза до пуне аутокефалије коју би у случају позитивног исхода требало да призна цели православни свет.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара