СРПСКЕ ЖРТВЕ ВАЖНЕ СУ ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ: У Венецији представљена књига др Милована Пизарија о страдању наших цивила у Великом рату

Ј.С.

12. 05. 2022. у 22:54

НА Филолошком факултету Универзитета у Венецији, одржана је промоција књиге „На Балканском фронту. Рат и злочини против цивилног становништва у Србији 1914 - 1918“ аутора др Милована Пизарија коју је архив Војводине у Новом Саду објавио на италијанском и српском језику.

СРПСКЕ ЖРТВЕ ВАЖНЕ СУ ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ: У Венецији представљена књига др Милована Пизарија о страдању наших цивила у Великом рату

ФОТО: Архив Војводине

Професор савремене историје и историје Источне Европе Стефано Петрунгаро, који је организовао промоцију пожелео је добродошлицу гостима из Србије и публици.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је подсетио на важност међународне сарадње и на напоре Архива да поред традиционалне, архивистичке делатности, буде институција посвећена истраживању и објављивању научних радова како на српском, тако на другим језицима.

У том духу је Архив објавио последњих година преко 100 наслова, међу којима три на италијанском језику, у сарадњи са ауторима из Србије и Италије. Затим је Кузмановић представио важна издања на српском и енглеском језику о страдању Срба у НДХ, о депортацији бачких Јевреја, о историји Војводине.Такође, поклонио је више од о 50 књига Универзитетској библиотеци у Венецији.

Др Милован Пизари говорио је о важности теме како за Србију тако за Европу, о архивској грађи на којој се књига темељи и о најважнијим и најтрагичнијим аспектима страдања цивила у Србији за време Првог светског рата.Казао је и да се, на жалост, српска историографија још увек не бави довољно овим темама.

ФОТО: Архив Војводине

На крају излагања развила се дискусија о култури сећања у Србији, о размерама страдања српског народа и о будућим потребним корацима у истраживању.

Догађају су, између осталих, присуствовале и професоркe Марија Брадаш и Александра Младеновић са катедре за словенске језике Универзитета у Венецији.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 2. ДЕЦЕМБАР: Киша и суснежица, од 0 до 3 степена