СЗО ОДЛУЧИЛА: Институт Торлак носилац РНК технологије у Србији

Танјуг

06. 05. 2022. у 15:14

СВЕТСКА здравствена организација одлучила је да ће Институт Торлак бити носилац иновативне РНК технологије у Србији за производњу вакцина, објавио је данас шеф Канцеларије СЗО у Србији Фабио Скано на конференцији за медије у Институту Торлак.

СЗО ОДЛУЧИЛА: Институт Торлак носилац РНК технологије у Србији

Фото М. Анђела

Он је подсетио да је након занимања Владе Србије за усвајање нове РНК технологије у фебруару објављено да је Србија међу неколико земаља за које се показало да имају капацитете да ту технологију приме.

- Данас можемо да објавимо да ће Институт Торлак бити носилац те иновативне технологије. То је средњорочна до дугорочна инвестиција у иновације, истраживање и развој за израду будућих потенцијалних лекова и вакцина не само против ковида, већ и за друге патогене, а могуће да ће једног дана бити развијен лек и против рака и других болести - рекао је Скано.

Он је додао да та инвестиција није само за Србију, већ и за друге земље које ће од тога имати користи.

Скано је, такође, рекао да се, паралелно са тим, у Србији се у овом тренутку налази мисија СЗО чији је циљ да се ојачају капацитети националних регулаторних тела у погледу праћења квалитета вакцина и других здравствених могућности.

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић рекао је да је то велики почетак новог Института Торлак који ће бити раме уз раме са свим светским институтима, не само по питању вакцина које се тичу заразних болести, него и вакцина које ће лечити многе друге болести, пре свега онколошке.

- Технологија која ће бити трансферисана у Торлак представља квантни скок у технологији здравства. Поред најбогатијих земаља из групе Г17, још само 15 држава на свету има такву технологију, а међу њима је Србија. На то морамо да будемо поносни - поручио је Саздановић.

Он је истакао да ће до трансфера технологије доћи након што је СЗО препознала Србију и Институт Торлак као једну од кључних институција способних да понесу терет будућих лечења на основу резултата које је постигла у епидемији ковида.

Специјални саветник директора СЗО за Европу Корнелијус Питер де Јонгерет рекао је да је трансфер РНК технологије плод дугорочне сарадње Торлака и СЗО.

Он је рекао да је у протеклом периоду ковид 19 узроковао многе патње, али да нам је и донео нову технологију са РНК месенџером.

- То је развило нову вакцину која није само за ковид, већ даје платформу за будућност да се развије у другим вакцинама и лековима. СЗО сматра да је изузетно важно да се та технологија дели са што више земаља. Развој те технологије представља револуцију у медицини и све више ћемо пратити њен развој у будућности - поручио је Де Јонгерет.

Директорка Института Торлак Вера Стоиљковић најавила је да се очекује долазак делегације СЗО из Женеве и отпочињање сарадње са хабом за трансфер информационих технологија у Јужној Африци.

- Ми знамо да ово није лак пут и да ће бити дуготрајан, али ми ћемо уложити апсолутно све напоре да, уз подршку Владе Србије и Министарства здравља, дођемо заједнички до овог успеха - поручила је Јовановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПЕЦИЈАЛЦИМА НАЈБОЉЕ ОРУЖЈЕ: Елитне јединице војске Србије последњих година по опреми успешно ухватиле прикључак са највећим армијама