САД УВОДЕ НОВИНЕ У СВОЈ ПЕНЗИЈСКИ СИСТЕМ: Пензија стиже и у биткоинима

Novosti online

28. 04. 2022. у 12:18

ПЕНЗИЈА ће моћи да се стиче и у биткоинима, бар када су САД у питању. Наиме, једна финансијска компанија од сада омогућава компанијама да улагачи укључе рачун у биткоинима у своје планове пензионе штедње.

САД УВОДЕ НОВИНЕ У СВОЈ ПЕНЗИЈСКИ СИСТЕМ: Пензија стиже и у биткоинима

FOTO: EPA

Дигиталне валуте су се прошириле и на издвајање за пензијско осигурање. Fidelity Investments, финансијска технолошка компанија са седиштем у Бостону, најавила је да ће омогућити клијентима да штеде за пензију и у криптовалутама. Она ће бити омогућена у оквиру пензијског програма 401(к) који подразумева одређене пореске погодности.

Чак 23.000 компанија које користе услуге ове компаније за управљање својим пензионим плановима моћи ће да, касније током 2022. године, додају биткоин у своје пензионе програме. Постала је прва велика провајдер-компанија која нуди инвеститорима да у пензиону шему додају биткоин налог. При томе им се допушта да чак 20 одсто своје пензионе штедње претворе у биткоин.

У почетку, ова понуда Фиделитија биће ограничена само на биткоин. Очекује се, међутим, да ће у будућности бити проширена и на друге дигиталне валуте.

У САД не постоји државна пензија као у Европи. Програм 401(к) је план пензионе штедње који нуде многи послодавци у Америци. Овај програм омогућава пореске погодности штедишама. Запослени који се пријаве за 401(к) пристају да се одређени проценат њихове плате уплаћује директно на инвестициони рачун компаније, а део који им се по том основу одбија од плате изузима се од основице за плаћање пореза на доходак грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће