ПОЖАРЕВАЧКИ НЕМИРИ МИЛЕНЕ БАРИЛИ: Мухарем Баздуљ за Јутјуб канал КЦНС о славној српској сликарки (ВИДЕО)

В.Н.

13. 04. 2022. у 20:35

МИЛЕНА Павловић Барили, прерано преминула уметница чијим се платнима у изложбеним центрима широм света људи диве, данашња је јунакиња циклуса „Археологија Атлантиде". Мухарем Баздуљ напомиње да је насловљавањем трибине „Милена Павловић Барили: пожаревачки немир" извео „уредничку цаку", алудирајући на Пожаревачки мир као важан историјски догађај, али и на родно место српске сликарке.

ПОЖАРЕВАЧКИ НЕМИРИ МИЛЕНЕ БАРИЛИ: Мухарем Баздуљ за Јутјуб канал КЦНС о славној српској сликарки (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

На првом месту, Баздуљ демистификује честу заблуду око њеног презимена, односно, упућује на чињеницу да Барили није презиме додато њеном удајом, већ је, по узору на хиспански обичај усвајања и мајчиног девојачког и очевог, реч о двоструко наслеђеном презимену.

Родитељи Милене Павловић Барили потичу из старих, угледних породица – мајка Даница била је потомак најстарије Карађорђеве ћерке. Отац Бруно, пореклом из Парме, био је свестрани уметник и познати композитор, а брак са Српкињом допринео је томе да њихово једино дете буде билингвално, флуентно у оба језика.

Како су ликовни педагози од најранијег Милениног рада препознали њен несвакидашњи таленат, од родитеља је добила подршку да школовање настави у Минхену, где је упознала и славног Ђорђа ди Кирика. Иако је након две године, у највећој мери због финансијских разлога, напустила Минхен, Милена Павловић Барили имала је велику изложбу у центру Београда, где је презентовала око 130 својих радова, што је резултовало одличним критикама у тадашњим медијима. Иако је већ у својим раним тридесетим годинама имала изграђену репутацију, уметница је тражила запослење у српским и македонским школама, што јој није пошло за руком.

Баздуљ наводи да је чак и тада била присутна у центрима европске уметности, привлачећи пажњу бројних поклоника уметности, као што су писац Курцио Малапарте, који је купио њену слику, или Жан Касу, наводно несрећно заљубљени сликаркин удварач и критичар.

Њен стил, који је био прожет популарном културом, нарочито је био прихваћен у Сједињеним Америчким Државама, где се Милена Павловић Барили преселила 1939. године. Познати су њени ангажмани у часописима Вог (Vogue) и Харперс Базар (Harper's Bazaar), али и учешће на колективним изложбама у којима је учествовала и Фрида Кало.

Мухарем Баздуљ осим стила и чињенице да су биле део истих поставки, истиче и сличну судбину две уметнице којима је несрећа одредила даљи ток живота. Падом с коња, српска сликарка је, како се претпоставља, трајно угрозила своје здравље, као што су дечја парализа и саобраћајна несрећа утицали на живот мексичке уметнице. Текстом Миодрага Протића објављеном у НИН-у 1953. скренута је пажња на Милену Павловић Барили, што је довело до рехабилитације њеног лика и дела у српској,а и светској уметности и култури.

Комплетно предавање Мухарема Баздуља „Милена Павловић Барили: пожаревачки немир" може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ РУЧИЦА У АУТУ: Видео запрепастио мреже: Нисам ово схватила за 42 године живота