НЕ ОДЛАЖИТЕ РАЂАЊЕ, ГОДИНЕ СУ ЧЕСТО КЉУЧНЕ: Након одлуке да се старосна граница за ВТО о трошку осигурања помери са 43 на 45 година

Ивана Ковачић

03. 04. 2022. у 10:00

СТАРОСНА граница за вантелесну оплодњу (ВТО) о трошку осигурања померена је са досадашњих 43 на 45 година. Ова одлука чини Србију по обиму права на ВТО првом земљом у Европи. Ипак, стручњаци апелују да она никако не би требало да подстиче парове да одлажу потомство.

НЕ ОДЛАЖИТЕ РАЂАЊЕ, ГОДИНЕ СУ ЧЕСТО КЉУЧНЕ: Након одлуке да се старосна граница за ВТО о трошку осигурања помери са 43 на 45 година

Фото Shutterstock

Професор др Елиана Гаралејић, дугогодишња начелница Одељења за артефицијелне репродуктивне технологије ГАК "Народни Фронт", каже да жена од 45 година, након три покушаја вантелесне оплодње помоћу властитих јајних ћелија, има шансу да затрудни свега 1,6 одсто:

- Дакле, на сто жена, то је максимално њих две. Потпуно је друга ситуација уколико се у поступку ВТО користе дониране јајне ћелије младе жене, али, нажалост, наша банка јајних ћелија је празна јер нема донатора.

Како упућује наша саговорница, бројне су студије које су показале да што је жена млађа, шансе за зачеће су веће.

- Ако жена има 40 година, шанса да затрудни после три покушаја ВТО је 25 одсто, а са 43 године ова вероватноћа је свега 10 одсто - каже професорка. - При томе, жени од 35 година за успешну ВТО потребне су само четири зреле јајне ћелије, онима од 38 до 40 година седам, а старијима од 43 чак 20.

Др Елиана Гаралејић / Фото К. Михајловић

Коликом броју парова ће одлука о померању границе за ВТО коју финансира држава донети срећу, код нас нема прецизних података.

- Још немамо државни регистар парова који се боре са стерилитетом и сходно томе немамо тачан увид колики је њихов број - каже Маријана Аризановић из Удружења "Шанса за родитељство". - Али, ако се узме у обзир да се сваки шести пар у Европи суочава са проблемом неплодности, онда је ова одлука и за многе у Србији заиста охрабрујућа.

У Удружењу "Шанса за родитељство" упућују да би одлука о померању границе за ВТО са 43 на 45 година старости била ефикасна тек када би се истовремено порадило на прикупљању донираних јајних ћелија.

- У Србији већ пуне три године постоји банка репродуктивних ћелија и ембриона, али, нажалост, нема донатора - наводи Аризановићева. - Држава би морала да донесе још неколико подзаконских аката како би стимулисала ово донорство.

Одлука да се старосна граница за ВТО помера са 43 на 45 година почеће да важи након што на снагу буде ступио правилник који ближе одређује права осигураника на ову медицинску услугу.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да примена новог, "проширеног" правилника РФЗО, покрива ВТО и за парове са проблемом мушког стерилитета, као и секундарног стерилитета.

ШТА СЕ ТРАЖИ ОД ДОНАТОРА

У СРБИЈИ право да буду донори репродуктивног материјала имају жене које су здраве физички и психички и које су старе између 21 и 34 године и мушкарци до 40 година. Законом је предвиђено да сви донори јајних ћелија, сперматозоида и ембриона буду анонимни за примаоца, али ће морати да прођу неопходне здравствене прегледе и психолошке процене, као и да се тестирају на полно преносиве болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра