ЗВЕРСКИ МУЧИО 14 ВОЈНИКА ЈНА, ЈЕДНОГ УБИО: За злочин оптужен Албанац припадник Зенги, адвокати негодују због спорости процеса

Танјуг

17. 02. 2022. у 17:21

ТУЖИЛАШТВО за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против некадашњег припадника Збора народне гарде (ЗНГ-Зенге) Б.Т. званог "Ранко", којом га терети за злочине над заробљеним припадницима ЈНА, који су у септембру 1991. године одведени у логор, формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП Хрватске.

ЗВЕРСКИ МУЧИО 14 ВОЈНИКА ЈНА, ЈЕДНОГ УБИО: За злочин оптужен Албанац припадник Зенги, адвокати негодују због спорости процеса

Фото: Танјуг

Према сазнањима Тан‌југа, Б.Т. је пореклом Албанац који је након рата променио име и добио хрватско држављанство, али су му српски истражни органи ушли у траг и идентификовали га као једног од починилаца овог гнусног злочина, у којем је на најзверскији начин мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је Б.Т. једног убио.

Међутим, ова оптужница, која је 7. јула 2021. године предата суду на потврђивање, још није потврђена.

Ванпретресно веће Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду вратило је тужилаштву на допуну истраге, а у тужилаштву за ратне злочине за Тан‌југ кажу да је допуна и даље у току.

Адвокати упућени у предмет негодују што се поступак одуговлачи, а суд у Београду, како кажу, стално избегава да суди злочине над Србима.

- Питање је зашто наш суд не процесуира злочине над оштећеним Србима. Парадокс је да би било боље за оштећене Србе да те случајеве суди хрватски суд, сматра београдски адвокат Александар Цвејић.

Б.Т. није доступан српским правосудним органима, јер је након хапшења по потерници наше земље у једној од држава ЕУ изручен Хрватској, због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.

Он се терети да је као припадник ЗНГ заједно са више NN припадника исте јединице, војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се, у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП РХ, где су потом спроведени, вршио застрашивање, мучење, телесно повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.

Фото: ЕПА

У више наврата је Б.Т. у различитим временским интервалима, у просторијама у којима су боравили, обедовали и у подрумским просторијама, оштећене војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности - BB, ВВ, GG, DD, ЂЂ, ЕЕ, ЖЖ, Ж, II, ЈЈ, KK, LL, ЉЉ и MM тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и телу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао их лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима.

Претио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цев оружја у уста и на слепоочницу претећи им убиством, гасио им цигарете по телу и мокрио по њима.

Све то је, према ставу тужилаштва, за последицу имало повреде телесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење поменутих војника.

Поврх свега, 30. септембра 1991. године, приликом батинања војника BB, из пиштоља му је у главу испалио један хитац наневши му прострелну рану главе, којој је подлегао на лицу места.

Оптужницом од 7. јула 2021. године су обухваћени догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП Хрватске, пише на сајту Тужиластва за ратне злочине Србије.

Допунско вештачење које је наложено, према ставу адвоката упућених у овај случај, практично је немогуће, јер је конкретна жтва мртва.

Б.Т. се терети да је извршио кривично дело ратни злочим против ратних заробљеника.

БОНУС ВИДЕО: 

УЖАС КОЈИ СВЕТ НИЈЕ ВИДЕО: Отворена мултимедијална изложба о логору смрти у Јасеновцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми