ПУНЕ БОЛНИЦЕ, МЕДИЦИНАРИ ДЕСЕТКОВАНИ: Учесталост омикрона, иако су симптоми лакши, поново напунила и "Батајницу"

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

29. 01. 2022. у 08:00

БЛОК "Б" Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" од петка је поново у ковид-режиму. Тиме се, опет, враћамо на сценарио који су многи мислили да ћемо избећи у овом таласу короне, јер како се претпостављало "омикрон изазива благе форме болести". Али, по закону великих бројева, са петоцифреним бројем новоинфицираних у континуитету, већ готово пуне три недеље, систем је опет дошао у ситуацију да проширује капацитете за ковид.

ПУНЕ БОЛНИЦЕ, МЕДИЦИНАРИ ДЕСЕТКОВАНИ: Учесталост омикрона, иако су симптоми лакши, поново напунила и Батајницу

Фото Н. Скендерија

У Министарству здравља "Новостима" је у петак потврђено да ће се, ако се настави исти темпо пријема, постепено и други делови "Мишовића" пренамењивати за инфициране короном. Тако би се избегло, или бар одложило, укључивање и других здравствених центара у овај систем, и смањивање капацитета за дијагностику и лечење других обољења.

КБЦ "Мишовић", који је у више наврата, дуже од 400 дана био црвена зона, није саставио ни два пуна месеца у "редовном режиму", од када су почетком децембра отпуштени последњи инфицирани короном.

- Сви смо мислили да ће остати тако у неком дужем временском периоду. После пет недеља, због недостатка капацитета у Батајници и осталим ковид-болницама, нажалост, морамо опет да вратимо зграду Интерне медицине у ковид- систем - каже др Предраг Савић, заменик директора ове установе.

Поред тога што овај КБЦ сада ради у дуалном режиму, и са ковид, и са нековид пацијентима на хирургији, угологији, интерној медицини, делу гинекологије, организацију посла додатно отежава то што је готово 200 сестара и лекара на боловању због инфекције короном.

И "Батајница" која је већ готово попуњена има исти проблем, па у испомоћ долазе медицинари из других центара. Како идемо ка врху овог петог таласа, повећава се страх да би инфекција короном могла да избаци из строја још већи број здравствених радника и опет да напуни болнице до нивоа да нема места.

Иако се у овом таласу хоспитализује тек испод један одсто оболелих, док се у најезди делта варијанте у болнице упућивало и до 30 одсто новодијагностикованих, са петоцифреним бројевима инфицираних, притисак за пријем је велики.

Број инфицираних, иако је драстично већи него у претходним таласима, код нас се ипак не увећава прогресијом какву има, рецимо, Немачка која је са 100.000 инфицираних за 24 сата, за седам дана избила на 164.000 новозаражених у дану.

Директорка Завода за плућне болести и туберкулозу у Београду, др Катарина Мијатовић каже да установа коју води дневно прегледа 300 и 500 пацијената од којих су готово сви позитивни.

- Симптоми су блажи, концентрисани у горњим дисајним путевим, а доминантни су: бол у синусима, запушен нос, цурење из носа, јак бол у грлу, кашаљ из грла и температура. То указује да је омикрон сој доминантан, да се брже шири, али у мањем броју има и пацијената са тежом клиничком сликом, као што је упала плућа, што имплицира да је присутна и делта - каже др Мијатовић.

АМБУЛАНТЕ ПОД ПРИТИСКОМ

ПРИТИСАК на ковид-амбуланте се не смањује. За 24 сата тестирано је 34.778 људи, од којих је 17.284 добило позитиван налаз. Повећава се и број преминулих, по последњем пресеку их је 42 за дан. У болницама је 3.397 пацијената са ковидом, од којих 143 на респираторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК, 19. МАЈ 2022: Поново више сунца и за који степен топлије, поподне кошава