КОВИД БОЛОВАЊЕ - 65 ИЛИ 100 ОДСТО ПЛАТЕ? Једно је препорука, а друго закон, шта се више поштује?

Новости онлајн

28. 01. 2022. у 10:53

СВЕ је више запослених на боловању због ковида и све је више оних који се питају како фирма плаћа корона боловање или боравак у кући због изолације, а скраћена изолација за оболеле и контакте довела је до нових недоумица.

КОВИД БОЛОВАЊЕ - 65 ИЛИ 100 ОДСТО ПЛАТЕ? Једно је препорука, а друго закон, шта се више поштује?

Фото: Танјуг

Законски се исплаћује 65 одсто, а препорука Владе је да буде 100 одсто.

Шта се више поштује - препорука или закон?

Закон о раду није се мењао и не прави разлику између ковид боловања или неког другог. То значи да су послодавци у обавези да исплате 65 одсто од зараде. Међутим, Влада је још у априлу прошле године препоручила да се исплаћује цела зарада.

- Овај закључак не може директно да се примени, већ послодавац мора или колективни уговор у сарадњи са синдикатима да донесе или правилиник о раду, углавном неки општи акт, уколико нема тих општих аката може уговорима о раду код свих запослених да предвиди износ до 100 одсто плаћеног боловања за тих 30 дана - каже Светлана Будимчевић из Уније послодаваца Србије.

Препорука је и даље на снази, али не представља обавезу за послодавца.

- Чињеница је да постоји препорука Владе да се исплаћује 100 одсто надокнада зараде. Међутим, то је само препорука и зато што закон није измењен, послодавци немају обавезу да исплаћују већи износ од тога. Са друге стране, постоје послодавци који су и пре ковида исплаћивали већи износ накнаде зараде када се ради о обољењима која нису професионална те стога ти послодавци и даље то чине, али то је просто у дискрецији послодавца - наводи Ксенија Иветић Марловић, адвокат за радно право.

Недавно скраћен период изолације за оболеле и контакте довео до нових недоумица

- Боловање одређује лекар и он ће одредити према стању сваког пацијента колико тај пацијент треба да буде на боловању – неко мање, неко дуже, зависи какво је стање, тако да ће опет боловање бити како одреди лекар и у складу са тим ће се исплаћивати накнада зараде у смислу дужине трајање боловања - додаје адвокатица.

Већ две године привреда се бори са ковидом. Тешко је наћи замену за болесне раднике, опада продуктивност, неки се послови отказују.

- Тешко је успоставити те процесе и уз најбољу могућу организацију, најбољи могући менаџмент и идеју, проблем је велики. Послодавац сваки улаже у своје запослене, ако је он оформио неки свој тим, он жели запослене да задржи, да мотивише и велика већина би исплатила 100 одсто, али тешко је у данашњем моменту зарадити да би могао и те неке екстра трошкове да покријеш - наглашава Будимчевићева.

Корона бројке расту из дана у дан, али не постоји прецизан податак о томе колико је особа на боловању. Иначе, накнаду за спреченост за рад до 30 дана исплаћује послодавац, а за дужи период Фонд за здравствено осигурање.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима