МИНИСТАР РУЖИЋ: Образовање у врху приоритета државе

Танјуг

27. 01. 2022. у 23:21

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је вечерас на Светосавској академији да се поноси чињеницом да је у тешким временима, пре свега захваљући развоју привреде, држава образовање ставила у врх приоритета.

МИНИСТАР РУЖИЋ: Образовање у врху приоритета државе

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

-Нема развоја државе и друштва без већег знања и боље примене стечених знања, рекао је Ружић на свечаности.

Он је навео да је данас тренутак да се са поносом истакну ученици, стунети, васпитачи, као и професори који су, како је рекао, у изазовним временим успели да своје знање, вештине И креатвинсоти усмере на општу добробит своје државе и свога народа.

-Данас стојим пред свима вама захвалан што је оодржан континутитет образовања и у време пандемије, као и на томе што нисмо дозволили да образовање у било ком моменту стане, а успели смо и да радимо на његовом унапређивању, рекао је Ружић.

Министар је истакао да је образовање у сваком друштву најважнији и најкомплекснији процес и систем, а да га одликују посебност И динамичност.

-Знање је покретач развоја у свим областима почев од привреде преко здравства до обране културе спорта религије И политике И због тога образовање прожима све апскете друштва И појединаца, рекао је Ружић.

Како је истакао, историја српског народа показује да смо одувек имали појединце који су на темељу свог знања, енергије И вештина умели да дубоко разумеју своје време и човекову потребу за знањем.

-На почетку те вертикале стоји личност Растка Немањића. Први је успотавио поредак…Просветитељска мисија Светог Саве заснована је на развијању човекових духовних вредности утемељених на јачању његових способности да не мисли о тренутним потребама већ о дугорочним, рекао је он.

Ружић је истакао да је систем образовања и васпитања у Србији компатибилан са европском образовном праксом.

Награде које освајају наши ђаци на међународним такмичењима, радови наших истраживча активности наших професора на страним факултетима показује да шира међуанродна заједница препознаје домете нашег образовања, додао је министар.

Каже да о томе сведоче сви који су са нашим дипломама отишли да раде широм света, као и страни студенти на нашим универзитетима.

БОНУС ВИДЕО - "НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: БИА И МУП раскринкали позадину учесталих хаварија у систему ЕПС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена