ЂАЦИМА ЈОШ ЈЕДАН РАСПУСТ ЗА СРЕТЕЊЕ: Можда ће бити продужен, струка упозорава да је то мач са две оштрице

Новости онлајн

27. 01. 2022. у 11:23

ТИМ за школе данас би требало да одлучи а сутра да саопшти како ће ђаци од понедељка ићи у школу, а док се ломе копља око тога, упоредо се размишља и о томе да ли продужити мини-распуст који ученицима следује за државни празник Сретење или да и ту недељу наставе онлајн.

ЂАЦИМА ЈОШ ЈЕДАН РАСПУСТ ЗА СРЕТЕЊЕ: Можда ће бити продужен, струка упозорава да је то мач са две оштрице

Фото романет.ме

Тачније, та тема покренута је на претходној седници Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Сретење је 15. фебруара, а деца неће ићи у школу у уторак и среду, 15. и 16. фебруара. Када би им се продужио распуст за још три дана, понедељак, четвртак и петак, у школу би се вратила 21. фебруара.

Међутим, то је мач са две оштрице. Са једне стране може да се у некој мери обузда корона вирус, то јест омикрон и грип, који деца највише разносе, али са друге, може да се догоди да то буде узрок новог таласа ковида 19.

Професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, каже да би продужетак тог распуста имао две стране медаље.

- Постоји размишљање да када буде Сретење спојимо деци још три дана, па да на тај начин добијамо 10 дана да деца не иду у школу. Родитељи би били одушевљени, напунила би се зимовалишта, скијалишта, бање... Шта ћемо онда имати? Последица тога је нови талас. Добро је спојити ако би се придржавали мера. Тако би се направио један пресек, као што смо једном то успешно урадили са грипом. Друга страна медаље је да људи одлуче да скијају, после да се друже без непоштовања мера. То смо већ два пута доживели. Онда је боље да настава буде онлајн - наводи своје мишљење проф. др Тиодоровић и додаје да је битна индивидуална одговорност родитеља.

У Србији данима уназад имамо петоцифрен број заражених корона вирусом на дневном нивоу, највише омикрон сојем, а још је присутна и делта. Поред короне, имамо и три типа вируса грипа, а да подсетимо, регистрован је и случај флуроне, истовремена зараза код пацијента и грипом и короном.

Лекари упозоравају да број оболеле деце расте, и да самим тим она пуне болнице.

Проф. др Тидоровић је рекао да су најугроженија предшколска и деца до петог разреда, а проф. др Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије, открио је и податак да је у Војводини за првих недељу дана школе број заражене деце порастао за око 20 одсто.

Зато се данас састаје Тим за школе који ће донети одлуку како ће деца ићи у школу од понедељка, а како се сазнаје, највероватније ће сва прећи на онлајн, што је био један од предлога Удружења педијатара и пре почетка другог полугођа.

Неке школе су, иначе, већ почетком ове недеље, чим је почело полугодиште, вратиле децу на наставу на даљину, јер осим ученика има и зараженог просветног особља.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу