КАКО СУ СРБИ ЗАВЕДЕНИ ФРАНЦУСКОМ КУЛТУРОМ: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Ј.С.

26. 01. 2022. у 22:27

КAO колевка културне дипломатије, Француска је још од времена Наполеона Бонапарте тежила да своју културу, а преко ње и утицај, прошири на Балкан како би на овом простору установила најпре економску, а потом и политичку моћ.

КАКО СУ СРБИ ЗАВЕДЕНИ ФРАНЦУСКОМ КУЛТУРОМ: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Како др Александра Колаковић наводи, ова прегнућа Француске била су остваривана отварањем француских школа, курсевима језика и промовисањем учења, помагањем друштава за културну сарадњу. Једно од њих је Француска алијанса (Alliance française), основана 1883. године, која је активно радила на промовисању француског језика и културе у Србији и организовању бесплатних курсева. 

Осим слања књига, новина и часописа, сарадњи су доприносили и некадашњи француски ђаци,који су опчињени другачијом културом, у српску средину преносили резултате. Др Колаковић истиче да су немачки медији у освит Великог рата преносили како су Срби „заведени француском културом".

Члан Књижевног друштва Београда, осим многобројних некадашњих француских ђака, био је и српски краљ Петар Карађорђевић, чиме је јасно да је чланство у овом удружењу била ствар престижа. Француска је помагала рад Књижевног друштва Београда, стимулишући промотере културе наградама и стипендијама.

Године 1910. основана је и Француско-српска банка, у Француској су подизани зајмови, и њен политички утицај у Србији се увећавао. Др Колаковић напомиње да је град Београд 1920. од генерала Франше д' Епереа примио Легију части, а да је Школска конвенција из исте године предвиђала да се француски језик учи као обавезан предмет.

Комплетно предавање  др Александре Колаковић на тему „Културна дипломатија Француске на Балкану: историјско искуство" може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом