НЕМА ЛИРСКЕ ПЕНЗИЈЕ, АЛИ ЧЕК СТИЖЕ РЕДОВНО: Мирјана Булатовић, песникиња која мудрошћу и радошћу обасјава све песнике и пензионере

Марина Мирковић

29. 01. 2022. у 10:45

МНОГО је дивних, незаборавних животних лекција у стих уткала и кроз поезију "испредавала" маленим, и оним мало већим читаоцима песникиња Мирјана Булатовић, а сада је лепотом и племенитошћу своје лирске душе обасјала, а својом мудрошћу и "младе пензионерке" подучила.

НЕМА ЛИРСКЕ ПЕНЗИЈЕ, АЛИ ЧЕК СТИЖЕ РЕДОВНО: Мирјана Булатовић, песникиња која мудрошћу и радошћу обасјава све песнике и пензионере

Фото У. Петровић

Пре свега оне склоне кукању и незадовољству, којима је показала да је могуће у све што живот носи, па и ту пензију, прихватати сасвим другачије. Са захвалношћу и радошћу.

- Пензионисани песник? Песник у пензији? Је ли то могуће? Па није, не постоји лирски климакс. Али, однедавно постоји пензија - лепа, мала, редовна... - наводи песникиња.

- Не бојте се, самостални уметници, није сигурно да ћете лоше проћи. Иза мене је 38 година радног стажа, три-четири године била сам новинар и лектор, све остало време - самостални уметник, са тридесетак објављених књига. И, шта? Мислила сам да ће ми пензија бити око двеста евра, а она је чак триста. Таман. Да се не помамим и почнем да купујем излишне ствари. Ако се неком чини да је ово мало, па би ме пожалио, одмах да рашчистимо: први пут у животу осећам сигурност редовних примања. Нисам стрепела ни у периодима без икаквих прихода, а сада треба да задрхтим пред пензијом од триста евра? Мени одлично.

Фото Н. Ђукић

Много је најразличитијих коментара изазвао овај иступ Булатовићеве, те су неки заиста осетили потребу да пожале, ако не њу а онда себе саме или своје родитеље који су се у позном добу обрели са сличних пар стотина евра месечно. Ипак, већину људи, било самосталних уметника било "обичних" пензионера, њена објава инспирисала и понукала на искрене честитке. Као да је реч о каквој награди, или оној такозваној националној пензији а у ствари признању за допринос култури - о којој Мирјана Булатовић и не размишља, нити ће, што поново јасно потцртава:

- За националну пензију не бих конкурисала док год је не добију сви заслужни који су старији од мене. То је - никад. Много јој знаних и незнаних већ данима исказује захвалност на дељењу овако лепог и за душу окрепљујућег става, и поручују јој да је "чаробница, од које треба учити како бити свој и срећан".

- Пензија је за уметника редовна допуна рачуна - каже за "Новости" Мирјана, која је на самом почетку пензионерског стажа.

- Од 38 година радног стажа, као новинар и лектор радила сам око три године. Дакле, око три и по деценије стажа самосталног уметника. Прву пензију, заједно са три заостале, добила сам почетком јануара. Као пензионер се водим од дана кад сам предала захтев - 19. августа. На тај дан имала сам 63 године и два месеца. Четири месеца је трајала процедура пензионисања. Решење ми је стигло крајем године.

За оне који би можда помислили да ће дуге године пред њом утулити Мирјанину радост и приближити је ставу вечних незадовољника - вреди поновити да Мирјана никада своје дело, пасију, страст, па и професију песничку, није вредновала кроз ма шта материјално, нити је допуштала другима да то чине.

Књиге поклања навелико и нашироко, те јој примерака никад није доста, без обзира на то што они за њу немају цену, а једино јој је питање за издавача не оно "А колики је мој хонорар?" већ "Колико ћу ја књига добити, да их поклањам?". Неретко њена племенитост подстакне и друге, те није ретко да се о покретачку енергију песникиње ослоне енергије других сарадника, који сви заједно "одраде" праве мобе - стварају заједно, и поезију и књиге, без надокнаде, макар оне новчане.

Монографија "Ршумдани", најкомплетнија о нашем великом песнику - окупила је око песничке посестриме Љубивоја Ршумовића тридесетак људи, и сви су радили бесплатно.

Била је то прва "званична" Мирјанина "песничка моба", што је принцип који живи и наставља да промовише. То је, заиста, једини начин на који Мирјана пише, објављује и даје песме - поезије ради, са вишим циљем, који се никако не може изразити у некаквим апоенима.

Сонгови за Салвету и "Пужиће"

КАД год јој пријатељ Бранко Милићевић Коцкица затражи сонгове за представе свог "Пужића", неретко у пет до дванаест, она их баш увек испоручи у даху и преко ноћи - бесплатно. Када је скадарлијска глумица Љиљана Јакшић пожелела да госте боемске четврти дочекује и увесељава управо Мирјаниним стиховима - песникиња је само за њу из душе излила и такође преко ноћи исписала цео сет песама. И никако, али баш никако није допустила да тај њен рад ико покуша да вреднује, или обезвреди - хонораром! Зато популарна Салвета сваки пут када угледа Булатовићеву, прекида програм и представља је гостима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕСПЛАТНА РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗА НАЈСТАРИЈЕ: Објављене листе пензионера који могу у бању