АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: Приштина неће да врати 24 хектара земље манастиру Дечани, страхује да би морали да врате још хиљаде хектара

Срна

26. 01. 2022. у 15:33

ИСТОРИЧАР Александар Раковић изјавио је да се Приштина опире враћању 24 хектара земље манастиру Високи Дечани јер можда страхује да би то отворило причу о повратку остатка земљишта и имовине коју су комунистичке власти одузеле од Српске православне цркве у јужној српској покрајини.

АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ:  Приштина неће да врати 24 хектара земље манастиру Дечани, страхује да би морали да врате још хиљаде хектара

Фото: Јутјуб/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Раковић је напоменуо да су комунистичке власти одузеле више од 700 хектара земље манастиру Високи Дечани, а да је држава Србија 1997. године вратила свега 24 хектара, што је тада уписано у катастар, али да о повратку остатка земљишта или компензацији тада није било речи.

- Када би се поменутих 24 хектара заиста вратило, то би можда омогућило да се отвори прича о повратку остатка имовине СПЦ коју је одузела комунистичка власт 1946. године. И ту се не ради само о Високим Дечанима, него и Пећкој патријаршији /око 800 хектара/ и многим другим црквама и манастирима, рекао је Раковић.

Према његовим речима, албанска власт у Приштини требало би да поништи одлуку из 1946. године.

- Постоје три опције, или да се врати земљиште Високим Дечанима, да се компензује за друго земљиште или да се финансијски обештети СПЦ. На жалост, овде су у питању двоструки аршини, једна правила важе за Србе, друга за остале, рекао је Раковић за портал "Косово онлајн".

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он сматра да треба бити упоран и тражити изнова и изнова, а да ће се једног дана створити нове међународне околности које ће омогућити поврат имовине СПЦ на Косову и Метохији.

Законом о аграрној реформи из 1945. године омогућено је одузимање имовине СПЦ, па је тако 20. децембра 1946. године Пећкој патријаршији одузето готово 800 хектара обрадиве земље и шуме, док је манастир Високи Дечани остао без више од 700 хектара.

У годинама које су уследиле комунистичке власти су омогућиле отимање и бројне друге имовине цркава и манастира на простору Косова и Метохије.

Уставни суд самопроглашеног Косова пресудио је још 2016. да се 24 хектара одузетог земљишта врате манастиру Високи Дечани, али упркос пресуди и свим позивима амбасадора Квинте та одлука још није спроведена.

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕВИЧ: Древна Српска светиња у Дреници на Косову и Метохији обележила крсну славу св. Јоаникије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу