МИМА И МИХАЈЛО ЛЕТЕ НЕБОМ ТЕРИТОРИЈА ТРИ ДРЖАВЕ: Орлови крсташи из Србије крстаре Панонском низијом

Љ. П.

26. 01. 2022. у 15:09

МЛАДУНЦИ орлова крсташа Мима и Михајло излегли су се на северу Баната у пролеће 2021. године. Ова два од укупно четири младунца крсташа која су рођена прошле године у Србији, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије активно прати уз помоћ најсавременије сателитске технологије, и орнитолозима је познато где су се кретали од првог излетења из гнезда, па све до данас.

МИМА И МИХАЈЛО ЛЕТЕ НЕБОМ ТЕРИТОРИЈА ТРИ ДРЖАВЕ: Орлови крсташи из Србије крстаре Панонском низијом

Ewa Glavati

- Мима и Михајло прелећу огромна пространства на југу Панонске низије и од средине јула до данас Михајло је прелетео 6.815 километара, а Мима 6.320 километара небом територија три државе – Србије, Мађарске и Румуније – каже Максим Карановић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - Младим крсташима прете многе опасности попут тровања, страдања на далеководима и глади, због чега их ми свакодневно пратимо. У случају неке опасности по њихов живот, ми и колеге из држава у окружењу били бисмо спремни да приступимо хитном спасавању орлова.

Јунаци ове приче обрели су се у мађарској средином јануара, где су их уочили и фотографисали мађарски истраживачи током зимског пописа птица водених станишта и Панонског пописа птица грабљивица. На основу фотографија и праћења кретања орлова закључује се да су у одличној кондицији и да су савладали вештине проналажења и улова плена.

Сателитско праћење и обележавање птица орнитолошким престеновима омогућава прецизно праћење орлова што доноси додатну безбедност и пружа значајне податке о најважнијим локалитетима и стаништима на којима се задржавају и које би требало очувати.

Орлови крсташи се убрајау у најређе птице у Србији, будући да њихова популација броји свега три одрасла пара. Крсташ, симбол са националног грба, у Србији има статус критично угрожене врсте, те је свака јединка изузетно значајна за њихов опстанак.

ЗАНИМЉИВОСТ О КРСТАШУ

ДУЖИНА тела, од врха кљуна до врха репа, је око 80 центиметара, а распон крила се креће од 180 до 215 центиметара. Одрасла јединка је масе од два и по до четири и по килограма, и као и код других птица грабљивица, женке су крупније и масивније од мужјака. Основна храна крсташа су мали сисари попут текунице и птице средње величине. У природи могу да доживе старост од око 30 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПРИКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ВУКАНА! Породица објавила лепе вести - Хвала вам за све!