НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МАРКА ЧУБРИЛА: Следећих десет дана релативно топло време, пролазно захлађење 1. фебруара

Novosti online

26. 01. 2022. у 12:55

ОД данас почиње период релативно топлог времена, и оно би, уз краћи прекид који се очекује око 1. фебруара, вероватно потрајало барем десетак дана, каже метеоролог Марко Чубрило.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МАРКА ЧУБРИЛА: Следећих десет дана релативно топло време, пролазно захлађење 1. фебруара

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Од данас преко региона са северозапада надире осетно топлији ваздух са Атлантика, тако да је над северним, западним и делом средишњих области региона пре подне облачно и знатно топлије у односу на протекле дане, понегде само уз слаб снег, кишу или росуљу.

Над југоистоком и истоком је ноћ била ведра и тамо је још увек доста хладно.

Током дана над северним, западним, средишњим, а после подне и југоисточним пределима променљиво облачно и мање хладно у односу на протекле дане, уз могуће врло слабе падавине у облику снега, суснежице, а понегде може бити и ледена кише. Падавине ће бити ретке и слабе. После подне и увече на северу региона смањење облачности. Ветар слаб до умерен, западни и југозападни, а дневни максимум од 0 понегде на истоку и југоистоку до око +6 понегде на западу региона.

У четвртак и већи део дана у петак променљиво облачно и још топлије, те би се снег у свим пределима испод 800 мнв отопио, док би се у областима испод 1000 мнв отапао. Јутра ће бити хладна али уз углавном слаб мраз, од -5 до 0, док би дневни максимуми требали бити од +3 до +8, а на југозападу сутра понегде и око +11 степени Целзијуса.

У петак после подне до нас ће стићи слаб хладан фронт који ће донети пролазно наоблачење, појаву слабих падавина, јак северозападни ветар и мање захлађење.

У нижим пределима ће падавине генерално бити врло слабе и у облику кише, док их понегде и неће бити. Нешто више падавина се очекује у брдско-планинском делу БиХ, Србије и Ц. Горе, посебно преко 800 мвн и тамо ће у ноћи ка суботи и у суботу пре подне понегде пасти од 4цм до 8цм новог снега. 

У суботу максимум од +1 до +5 степени Целзијуса. У ноћи ка недељи још један хладан фронт би се требао преместити источније од нас, што би северу и североистоку региона могло донети мало кише или снега уз пролазно јак северозападни ветар.

У недељу током дана мало до умерено облачно, суво и релативно топло, уз максимуме који би на југозападу и западу понегде били и око +13 степени Целзијуса. Ветар у окретању на југозападни.

Последњег дана у месецу (наредни понедељак) током дана наоблачење и погоршање уз окретање ветра на јак, а у зони фронта на кратко и олујан северозападни ветар. Овог пута ће фронт бити јачи, тако да ће вероватно условити развијање слабог и брзо-покретног секундарног циклона над Јадраном који би у ноћи ка 1. 2. и тог дана донео нешто конкретније падавине, а уз јаче захлађење снега би пролазно могло бити и у низијама али се засада формирање снежног покривача не очекује. 

У следећи понедељак максимум од +3 на северу до +10 на југоистоку, а 1. 2. од -2 до +3 степена Целзијуса.

За овај датум су модели пре неколико дана давали сигнал за потенцијално јаче захлађење уз конкретнији снег и у низијама, али у овом моменту западни ветрови са Атлантика су сувише јаки и не дозвољавају довољно дугачак период између снажних циклона који путују преко Атлантика да дође до подизања антициклона преко Велике Британије ка Скандинавији.

Око 5. 2. оба модела тренутно имају сигнал за изразито позитивну АО фазу, где би снажна циклонска активност захватила западну и северну Европу, док би над нама доминирао антициклон.

Крај метео станице у Хрватској, Фото Приватна архива

Има неких сигнала да би после 6. 2. снага западних ветрова мало опала, али то не значи да ће они битно ослабити, барем не засада, јер и са тим слабљењем њихова снага би и даље била знатно изнад просечних вредности. Хоће ли то слабљење бити довољно да се покрене стабилнија антициклогенеза над ширим протором западне Русије, Скандинавије и северног Атлантика како то симулира дугорочни ЦФСВ2 модел остаје да се види, јер у досадашњем току зиме тај процес се није успео остварити. 

После 6. 2. атмосфера ће поново имати шансу за тако нешто, западни ветрови би бар мало требали ослабити, има неких индиција да би и поларни вртлог поремећен сталним, умереним загревањем стратосфере ослабио и још неки фактори, као што је очекивано смиривање циклогенеза над истоком САД иду у прилог могућег грађењу тог антициклона, али реч је о јако дугачком интервалу који сеже према средини наредног месеца и засада нема начина да се уради квалитетна и детаљна анализа синоптике за тај период.

Наредни дани свакако посебно у низијама доносе прекид зимских одлика времена на барем десетак дана, уз могуће пролазно захлађење око 1. 2.

БОНУС ВИДЕО: 

МАГЛА СЕ СПУСТИЛА НА СРБИЈУ: Смањена видљивост на путевима, жути метеоаларм на снази

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови