РАНГ ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ АРМИЈА: Србија и ове године испред Хрватске иако је Загреб дао више од милијарду евра за оружје

Novosti online

25. 01. 2022. у 19:17

ДА се Хрватска није коначно одлучила на појединачно највећу војну набавку у својој историји, куповину 12 малокоришћених вишенаменских војних авиона Рафал из Француске за милијарду евра, од чега је више од трећине већ исплаћено крајем 2021., њезино заостајање за Србијом било би де факто још веће, пише хрватски Вечерњи лист.

РАНГ ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ АРМИЈА: Србија и ове године испред Хрватске иако је Загреб дао више од милијарду евра за оружје

АТРАКТИВНО Војне летелице, Фото Министарство одбране

Страница Глобал Фајерпаувер (Global Firepower) сваке године још од 2006. објављује годишњи извештај и ранг листу 140 националних оружаних снага. И сваке године се с великом пажњом та ранг листа прати у земљама бивше Југославије, где је, из разумљивих разлога, војно одмеравање и даље актуелно.

И по подацима за 2022. Србија је, као и годину дана пре, по јачини војске испред Хрватске. Србија је у 2022. рангирана на 61. месту од 140 земаља, а Хрватска је корак иза, на 62. Прошле године је Србија била на истом, 61., а Хрватска на 63. месту. Премда Global Firepower свој индекс снаге и војне моћи рачуна на темељу више од 50 фактора, има ту и нелогичности, а и погрешних података, тврде хрватски медији.

Фото: Министарство одбране

На пример, за Хрватску стоји да јој је годишњи војни буџет већи од 2 милијарде америчких долара, а војни буџет Србије да је двоструко мањи, тек нешто више од 1 милијарду долара. То је, наравно, потпуно нетачан податак, јер је хрватски војни прорачун с увећањем за прву рату отплате Рафалеа сада у рангу 1,1 милијарде долара, док ће прорачун Србије у 2022. досећи око 1,35 милијарди долара. Но, свеједно, с обзиром да се ова листа ствара из године у годину, ипак се може узети као донекле релевантна. Чињеница јесте да се у посљедњих неколико година Србија интензивно наоружава и диже годишње свој војни буџет и по 40-ак посто. Поређења ради, још 2017. Хрватска се налазила на 68. мјесту, а Србија на 89.

Фото: Принтскрин

Дакле, велики скок Србије на овој војној листи у само пет година, јер се пробила с 89. на 61. место, није изненађење, с обзиром да је у међувремену Србија модернизирала целу ескадрилу од 12 МиГ-ова 29, набавила 20-ак тенкова Т-72, нови противавионски ракетни систем Пантцир С-1, потом борбене хеликоптере МИ-35, те нови противоклопни ракетни систав Корнет, све из Русије. Из Кине јој стиже копија ПВО система великог домета ФК-3 (копија руског С-300), а већ су стигле кинеске борбене беспилотне летелице, а долазе сличне из Турске. Да се Хрватска није коначно одлучила на појединачно највећу војну набавку у својој историји, куповину 12 малокоришћених вишенаменских војних авиона Рафале из Француске за милијарду евра, од чега је више од трећине већ исплаћено крајем 2021., њезино заостајање за Србијом било би де факто и веће.

(vecernji.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу