ТЕМПЕРАТУРА ПАДА И ДО -22! Сутра нас чека још један ледени дан, након овога временски ролеркостер

Новости онлајн

24. 01. 2022. у 22:52

НАЈАВЉЕНИ ледени понедељак донео је јутрос температуре од -14 на североистоку до -3 на истоку и југоистоку Србије, у Београду је било -10 до -8, а на Копаонику је било најхладније, -16 степени.

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА И ДО -22! Сутра нас чека још један ледени дан, након овога временски ролеркостер

Фото: Танјуг

Док је најхладније било на северу и североистоку Србије, јер је било ведро, Сјеница је захваљујући облачности имала топлије јутро у односу на остатак Србије и било је -8 степена, поручио је метеоролог Ђорђе Ђурић и најавио да ће у уторак ујутро бити локално и -20 степена Целзијусових.

У среду се ипак очекује отопљење са снегом уз прелаз температура из 'минуса' у 'плус'. У четвртак ће бити угодно, уз просечне температуре за крај јануара, уз смену сунца и облака, понегде и уз слабе падавине.

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића „Србија се налази између снажног антициклона са запада Европе, па је ваздушни притисак веома изнад нормале, док се са истока налази веома простран висински циклон, чији се центар преко Црног мора и источног Балкана спушта даље на југ преко Егејског мора“.

Истовремено, у приземљу је изнад јужног дела Егејског мора присутан циклон. Оваква ситуација условљава снажно северно струјање изнад нашег подручја, уз адвекцију ледене вадушне масе, која периферним делом захвата и Србију. Обилне снежне падавине погађају Грчку и Турску и област Црног и Егејског мора, док је у Србији стабилно, на северу и ведро.

Снег

- У уторак ујутро у Србији ће бити ледено. У прилог веома ниским температурама ићи ће ведро време, време без ветра и веома висок ваздушни притисак, односно, утицај антициклона. Минимална јутарња температура кретаће се у већем делу Србије од -15 до -9, на истоку Србије до -5, а локално понегде и до -18 степени. На подручју Београда биће од -14 на ободу до -10 у центру града. Најхладније биће на Пештеру, температура у Сјеници и до -22, а локално на висоравни и до -24 степена – каже Ђурић за „Блиц“.

Фото: Танјуг

Током дана биће сунчано, али остаће хладно, уз температуре углавном до 0, само на северозападу и истоку мало топлије, до +2 степена.

Објашњава да иако се у Србији и у уторак очекује ледени дан, главнина ледене ваздушне масе са истока Европе премешта се мало источније од нас, преко истока Балкана, области Црног и Егејског мора. Ова ледена и сува ваздушна маса са истока Европе продрла је преко Црног и Егејског мора и преко нашег подручја далеко на југ, све до југа Грчке и Турске.

Ледена ваздушна маса преласком преко знатно топлије површине Црног и Егејског мора постала је веома богата влагом, па обилни снег пада на северозападу Турске, на обали Црног мора и на егејској обали Грчке, укљујучујући и грчка острва у Егејском мору, а снег је понегде праћен и грмљавином.

Из минуса прелазимо у плус

Захваљујући ''морском'' ефекту, снег је завејао Истанбул и шире подручје Атине, а забелео је и скоро сва грчка острва у Егејском мору и стигао чак и до Крита. Истовремено, топлија ваздушна маса са севера Атлантика донела је осетније отопљење Скандинавији, уз температуре и преко 10 степени, а топао ваздух стигао је и севера Русије, па се на обали Арктика мери и 5 степена.

- У среду ће ова топлија ваздушна маса са северозапада Европе и са севера Атлантика стићи и до Србије и донети отопљење, али и пролазно наоблачење са снегом, а ледену ваздушну масу потиснуће ка истоку и југоистоку. Пошто ће у среду ујутро на југоистоку Србије бити суво, биће и најхладније, до -14, али како се на северу и северозападу Србије снег очекује већ од јутра, биће и знатно топлије, уз температуре ујутро од -2 до 0 степени - каже Ђорђе Ђурић.

Стиже промена после леденог дана

Максимална температура у среду током дана биће од 0 на југоистоку до 5 на северозападу, а осим снега, понегде се због осетнијег отопљења очекује и суснежица.

У четвртак на северу Србије суво, у осталим пределима променљиво облачно, понегде са слабим падавинама, углавном у централним источним и југоисточним пределима.

У петак суво и топлије. Максимална температура од 4 до 8 степени.

За викенд без битније промене температуре. У суботу на северу суво, у остатку земље слаба киша, суснежица и снег, док се у недељу са севера очекује пролазно наоблачење са падавинама, слабом кишом и суснежицом у нижим и снегом у брдско-планинским пределима. Ипак, значајније падавине до краја јануара се не очекују. Максимална температура током викенда биће од 3 до 7 степени.

БОНУС ВИДЕО: 

РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена