ДО СРЕДЕ ВЕОМА ХЛАДНО: Детаљна прогноза за следећих седам дана, после снега и јаких мразева следи отопљавање

Novosti online

23. 01. 2022. у 12:49

ДО среде ће бити веома хладно, уз јаке јутарње мразеве, а затим осетно топлиј, посебно у низијама. Мање пролазно погоршање је могуће око 29. јануара, а нешто израженије око 1. фебруара, навео је метеоролог Марко Чубрило.

ДО СРЕДЕ ВЕОМА ХЛАДНО: Детаљна прогноза за следећих седам дана, после снега и јаких мразева следи отопљавање

Фото: Депоситпхотос

Метеоролог Марко Чубрило на свом Фејсбук профилу објавио је прогнозу за следећих седам дана.

- Данас ће на време над нашим делом региона утицати даљи продор хладног и сувог ваздуха са севера те ће преовлађивати ветровито и хладно време. Претежно облачно уз повремен снег биће над западним и делом средишњих области Хрвастке, западном и средишњом БиХ, али и над југоистоком, југом и делимично истоком Србије.

Западни део региона ће снежне падавине добијати у склопу северозападнг висинског струјања која ће ка овом делу региона из Балтика премештати мању количину влаге, док ће југоисток и југ региона бити довољно близу циклона над Црним и Егејским морем да осете његов утицај.

Снежне падавине свакако неће бити обилне, на западу се генерално очекује од 3цм до 8цм снега, а  над југоистоку од 2цм до 6цм, а само понегде на планинама и до око 10цм. Над остаким предлима суво. Дневни максимум од -2 до +3 степена Целзијуса, пише Чубрило.

Прва два дана следеће недеље биће углавном суво али веома хладно.

- Због више ведрине и слабљења ветра као и снега на тлу ноћни минимуми ће бити веома ниски и у низијама ће се углавном кретати од -10 до -4 степена Целзијуса, локално уз маглу и око -13, док би се на планинама минимуми кретали од -20 до -13 степени Целзијуса. 

У понедељак дневни максимум од -5 до +1, а  у уторак од -2 до +3 степена Целзијуса. У уторак крајем дана следи промена синоптике која означава крај овог хладног таласа.

Са повлачењем антициклона према југозападном Атлантику ка нашем делу Европе умерсто хладног северног од среде почиње знатно топлије, западно, ваздушно струјање.

Како ће тај ваздух бити и мало богатији влагом његово надирање ће у уторак увече над северозападним, а у ноћи ка среди понегде над средишњим и југоисточним пределима донети слабе падавине, углавном у облику снега, али се не очекује више од 1-3цм, док ће бити области где падавина и неће бити.

У ноћи ка среди на северозападу региона мраз неупоредиво слабији у односу на протекле ноћи и кретаће се од -4 до -1, док ће на југоистоку и истоку и даље бити врло хладно.

У среду промењљиво облачно и над већим делом региона осетно топлије уз брзо отапање снега у низијама. Хладније ће се задржати на крајњем истоку региона и понегде у котлинама. Дневни максимум од +6 на западу до око +1 на истоку региона. Ветар умерен, на северу региона и појачан, западни.

До петка увече над регионом промењљиво облачно, релативно топло и углавном суво. Ноћи и јутра хладни уз мразеве од -5 до 0 у низијама, док ће још само понегде над снегом покривеним планинама и планинским котлинама мраз понегде био јак. Током дана максимуми од +3 до +8, а у петак и до +11 понегде на југозападу региона. Ветар слаб до умерен југозападни, а  у петак понегде и појачан.

У ноћи ка суботи преко региона би се требао преместити хладан фронт доносећи пролазне падавине, низијама углавном кишу, а краткотрајан снег само планинама. Падавине ће бити слабе и понегде ће изостати. Ветар у окретању на северозападни. У суботу престанак падавина али хладније уз максимум од +1 до +5 степени Целзијуса.

Танјуг/Раде Прелић

Сам крај јануара би требао бити сув уз слабе јутарње мразеве, док је око 01.02. могуће нешто јаче погоршање и захлађење, али о том више тек за 2-3дана.

За сада нема јасног сигнала за неко конкретније, јаче, захлађење барем не у пвих 5-8 дана фебруара. Модели повремено после 06.02. избаце симулацију која би водила ка јачем захлађењу и снегу у низијама, али те симулације су за сада ретке и немају подршку аснамбле чланова који после 06.02, за сада тек имају слаб сигнал за могуће захлађење.

Како је то све јако удаљен датум, од ансамбле чланова се и не може очекивати да у овом моменту препознају неки јачи сигнал за захлађење, али у колико у наредних 4-5 дана тај сигнал буде јачао онда ће шансе за још зиме и снега у фебруару бити више.

Што се тиче наредних дана до среде веома хладно, понегде уз слаб снег, а затим следи осетније отопљење и отапање снега у низијама, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: 

СНЕГ У ЈАГОДИНИ ПАДА ДВА САТА: Сви путни правци за сада проходни

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића