ДА СЕ СТАРЕ СОРТЕ ВРАТЕ И НА ТРПЕЗЕ: Пројекат у Паштрићу код Мионице о оснивању локалних банака семена

Бранко Пузовић

23. 01. 2022. у 11:00

ЕКОЛОШКИ покрет "Оквир живота" са седиштем у Паштрићу код Мионице, расписао је конкурс за оснивање локалних банака семена у Србији, како би се очувале старе сорте воћа, поврћа и житарица.

ДА СЕ СТАРЕ СОРТЕ ВРАТЕ И НА ТРПЕЗЕ: Пројекат у Паштрићу код Мионице о оснивању локалних банака семена

Ивана Петровић, координатор оба пројекта, Фото А. Стефановић

У току године биће организована обука 12 координатора банака семена, с циљем да се свима који желе да гаје и чувају старе сорте пруже проверене информације и савети, по највишим стандардима струке.

У овом мионичком селу, прва у Србији и на Балкану, својевремено је основана локална банка гена и семена старих сорти "Зрно", међу којима су и чувене јабуке колачарке, будимке, кожуарке, крстоваче, црне стрекње, лепоцветке, шуматовке, зеленике, бедрице или петроваче, те крушке караманке, лубеничарке и калуђерке, дуње јеличке, лесковачке и врањске, шљиве ранке, граха пољака, кукуруза осмака, босанчића и моравца, пшенице гаруље, румске црвенке, шишуље, или новосадске црвенке, кромпира месечара... У питању су сорте које су потиснуте новим, хибридним, које дају више приноса, па им је због тога претило да нестану са ових простора.

- Широм Србије постоје људи који желе да гаје и чувају старе сорте, па је потребно да се удружимо и на тој мисији заједно радимо - каже биолог Ивана Петровић, координатор банке семена.

- Већ дуго се бавимо очувањем старих сорти и желимо своје знање да поделимо. Будући координатори банака семена радиће волотерски, без новчане накнаде, а њихову обуку подржали су УСАИД, Национална коалиција за децентрализацију и ORCA, као део пројекта "Твоје место у Србији". Наша мисија је враћање старих, аутохтоних сорти на наше пијаце, трпезе и у тањире.

Фото И. Петровић

Уз очување аутохтоних сорти воћа, поврћа и житарица, циљеви банке семена су развој пољопривреде и безбедност хране. Уз сакупљање и складиштење семена и базе података, задатак је и размена биљног материјала, идентификација и стручна карактеризација сорти, обука како да се гаје и буду сачуване.

- Пожељно је да кандидати за будуће координаторе банака семена имају образовање из области пољопривредних наука - каже Ивана.

- Посебно охрабрујемо средње пољопривредне школе и стручне службе, да се пријаве на наш конкурс. Након прегледа пријава, биће организовано месец дана онлајн обуке за координаторе локалних банака семена.

ОТПОРНЕ НА СУШУ

- САМО у прошлом веку у свету је нестало чак 75 одсто старих сорти биљака - каже Ивана.

- У Србији не постоје подаци које смо све сорте воћа, поврћа и житарица неповратно изгубили. Те сорте су веома значајне, јер су отпорне на сушу, екстремне услове. Срећом, у Србији, ипак, свако домаћинство има у дворишту барем једно стабло старе воћке. Једна од најперспективнијих старих сорти је јабука лепоцветка, која успева од западне Србије до Старе планине. Има специфичну арому, у којој има трагова мириса дуње, прелепу жуту кору, гране које се формирају надоле. Одлично се чува, има предиван укус и ружичаст, нежан цвет, по чему је и названа. Интересантна је и крушка калуђерка, или водењака, која је веома сочна и отпорна, обилно рађа.

Фото Приватна архива

ЗАСАДИ У БАШТАМА

- Кључно је да старе сорте живе, да буду гајене у баштама, како би оствариле свој пун потенцијал и квалитет - каже Ивана.

- Наша банка данас чува семена више од 150 старих сорти поврћа и житарица, те 170 сорти воћа. Нема подручја у Србији где нисмо делили семена, организовали смо садње воћњака у више региона. Сада предстоји да цео систем банака семена и њихове размене дигнемо на виши ниво, како би локалне заједнице још боље чувале старе сорте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕЛА САХРАНА МАТЕЈА ПЕРИША У СПЛИТУ: После погреба одржава се миса, Београђани се данас окупљају у Београду на води