ФАЛСИФИКАТОМ СТИГЛА ДО КАТЕДРЕ? После више афера на ФАСПЕР, пријава и против проф. др Надице Јовановић Симић, због неакадемског понашања

И. М.

22. 01. 2022. у 11:00

ПОСЛЕ бројних неправилности у раду Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), на које су указали запослени на овом факултету и потврдила их и просветна инспекција, против бивше деканке Снежане Николић поднете су и кривичне пријаве. Сада постоји сумња и на неакадемско понашање појединих професора, а против проф. др Надице Јовановић Симић чак и аргументи да је фалсификовала документацију којом је бирана у звање професора.

ФАЛСИФИКАТОМ СТИГЛА ДО КАТЕДРЕ? После више афера на ФАСПЕР, пријава и против проф. др Надице Јовановић Симић, због неакадемског понашања

Надица Јовановић Симић

Поједини запослени тврде да је она у документацији коју је приложила за избор за редовног професора навела и рад у научнoм часопису високог ранга који никад ниje објављен. На основу непостојећe референцe и лажне потврде да ће рад бити објављен изабрана је за редовног професора, а без њe, тврде, не би испуњавала услове.

Пријаву против ње Етичкој комисији факултета поднела је др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР-у, која је раније и против бивше деканке поднела пријаве због мобинга и злоупотребе положаја, на основу чега јој је Одбор за професионалну етику УБ изрекао меру јавне опомене.

- Етичкој комисији пријавила сам плагијат у монографији "Говор и глас" ауторки Надице Јовановић Симић, Мирјане Петровић Лазић и Миреле Дурановић, јер монографија обилује деловима узетим од других аутора, који су дословце преписани, нису правилно цитирани или нису цитирани уопште - каже др Оташевић, за "Новости". - Пријавом сам обухватила и избор за редовног професора др Надице Јовановић Симић. Када је изабрана у звање, 2011. године, у пријави је навела да јој је прихваћен за штампу рад у часопису "Српски архив", што је комисија уважила као референцу. Међутим, тај рад никад није објављен, имам и потврду "Српског архива" која то потврђује.

И ово није једино кривотворење документације поменуте професорке, тврди наша саговорница. Она наводи да је за редовног професора Надица Јовановић Симић требало да буде изабрана још 2008. године. Тада се пријавила на конкурс, добила сагласност на факултету, али не и Сената УБ.

- Сенат је утврдио да су референце наведене у њеној биографији нетачне - каже др Оташевић. - Тада је њен избор стопиран, али је на волшебан начин остала да ради на факултету и да предаје, иако јој је истекао уговор за ванредног професора, а звање редовног није добила. Нико не зна на основу ког уговора и по којим правилима је она могла да буде у настави.

Факултет за специјалну едукацију / Фото З. Јовановић

Објашњење целог случаја покушали смо да добијемо и од проф. Надице Јовановић Симић, али до сада нисмо добили одговоре.

- Због неподношљиве ситуације на Факултету, напустило нас је пет доктора наука и неколико сарадника, а генератор свих проблема је Јовановић Симић. Све ово много утиче на имиџ нашег факултета. Дешавало се и раније на универзитетима да се утврди понеки плагијат у научним радовима, али ово је јединствен случај, да је неко себи у биографију уписао радове који никада нису ни објављени - кажу запослени.

ИНСПЕКЦИЈА ПОТВРДИЛА ПРОПУСТЕ

ПРОПУСТЕ у раду управе факултета уочила је и просветна инспекција, која је наложила да се они исправе. Према тврдњама запослених, већина тих захтева није ни разматрана, као што нису разматране ни препоруке УБ, чиме је, наводе, нова деканка ФАСПЕР-а Марина Радић Шестић наставила стару праксу своје претходнице и на тај начин обесмислила рад наведених институција. Како сазнајемо, ФАСПЕР ће ускоро посетити и финансијска инспекција, због сумњи на нерегуларности у пословању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕТЕЋИ МЕЈЛ СТИГАО ТОКОМ НОЋИ: Дојаве о бомби у основним школама у Новом Саду и целом Јужнобачком округу